Η Τσεχία ανοίγει ξανά το τιμητικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ με στόχο να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία της – ΒΙΝΤΕΟ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πρόκειται να ξανανοίξει τον Μάιο το τιμητικό προξενείο της χώρας στην Ιερουσαλήμ, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν επανέλαβε ότι επιθυμεί η κυβέρνηση στην Πράγα να αποφασίσει να μεταφέρει την τσεχική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ, όπου βρίσκεται σήμερα, στην ιερή πόλη.

Αυτή η απόφαση «δεν έχει καμιά επίπτωση στην οριστική διευθέτηση όσον αφορά την Ιερουσαλήμ», καθώς «η Δημοκρατία της Τσεχίας τηρεί απολύτως την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρεί την Ιερουσαλήμ μελλοντική πρωτεύουσα των δύο κρατών, δηλαδή του κράτους του Ισραήλ και του μελλοντικού κράτους της Παλαιστίνης», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της τσεχικής διπλωματίας.

Το τσεχικό τιμητικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ, το οποίο είχε ανοίξει στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έκλεισε το 2016, λόγω του ότι απεβίωσε ο πρώην τιμητικός πρόξενος, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του τσεχικού ΥΠΕΞ Μιχαέλα Λαγκρόνοβα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ζέμαν, γνωστός για τις φιλοϊσραηλινές θέσεις του, επανέλαβε την Πέμπτη πως θέλει η πρεσβεία της χώρας του να μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ.

«Θυμάμαι μια συνάντηση με τον (πρωθυπουργό του Ισραήλ) Μπένιαμιν Νετανιάχου. Μου είχε πει: αν το κάνετε (σ.σ. εάν αποφασιστεί η μεταφορά της πρεσβείας), θα σας δώσω το σπίτι μου», ανέφερε ο Ζέμαν κατά τη διάρκεια τελετής στο Κάστρο της Πράγας όπου τιμήθηκε η 70ή επέτειος από την ίδρυση του Ισραήλ. Ο Ζέμαν δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει δειλούς τους «Ευρωπαίους και όχι μόνο τους Ευρωπαίους» οι οποίοι εναντιώνονται στη μεταφορά των πρεσβειών τους στην Ιερουσαλήμ. Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν αντιγράφει εκείνος «την πρόταση των ΗΠΑ, αλλά αντιθέτως, είναι οι ΗΠΑ εκείνες που αντέγραψαν τη δική του πρόταση».

«Ο πρόεδρος είχε ήδη εκφράσει αυτή την επιθυμία την εποχή που ήταν πρωθυπουργός» (1998-2002), υπενθύμισε η Λαγκρόνοβα.

«Όσον αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, εργαζόμαστε τώρα για δύο συγκεκριμένα έργα, αυτό του τιμητικού προξενείου και αυτό του τσεχικού κέντρου στη Δυτική Ιερουσαλήμ. Την προσεχή χρονική περίοδο θα αποτιμήσουμε τις δυνατότητες και τη μορφή της αντιπροσώπευσής μας στην Ιερουσαλήμ. Αυτό είναι όλο που μπορώ να σας πω», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της τσεχικής διπλωματίας.Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ