Στη δημοσιότητα οι χειρισμοί του FBI στην έρευνα για ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές

Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες θετικά για την δημοσιοποίηση ενός απόρρητου υπομνήματος που έγραψαν οι Ρεπουμπλικάνοι καταλογίζοντας παραβιάσεις στο FBI, αναφορικά με την διεξαγωγή παρακολουθήσεων κι ερευνών μεταδίδει το CNN.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο γραμμής κομματικής πειθαρχίας, ενώ χαρακτηρίζεται ως μία επιθετική ενέργεια έναντι της έρευνας για την Ρωσία, που διεξάγει ο ανεξάρτητος ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ, καλλιεργώντας σκηνικό σύγκρουσης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ψηφοφορία για την δημοσιοποίηση της απόρρητης έκθεσης έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της, Ντέβιν Νούνες, ενώ το τετρασέλιδο έγγραφο αναμένεται ότι θα δημοσιοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, κατά την διεξαγωγή μιας άλλης ψηφοφορίας κι αναφορικά με την δημοσιοποίηση ενός υπομνήματος του Δημοκρατικού Άνταμ Σιφ από την Καλιφόρνια, η επιτροπή ψήφισε αρνητικά.

Το υπόμνημα του Νούνες υποστηρίζει ότι το FBI παραβίασε τη νομοθεσία (Foreign Intelligence Surveillance Act -FISA) σχετικά με τον χειρισμό του περιβόητου ντοσιέ που συντάχθηκε με την υποστήριξη των Δημοκρατικών κι αναφορικά με τις επιχειρηματικές σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με την Ρωσία. Το υπόμνημα επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκε το ντοσιέ για την έκδοση του εντάλματος έρευνας κατά του πρώην συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ. Παράλληλα, το ίδιο κείμενο κάνει αναφορά στους χειρισμούς του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν και του απερχόμενου αναπληρωτή διευθυντή του FBI, Άντριου Μακέιμπ στην εποπτεία της έρευνας, σύμφωνα με δηλώσεις πηγής που έχει ενημερωθεί για την υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με εσωτερικό κανονισμό της αναφερόμενης επιτροπής, επίκληση του οποίου δεν έχει γίνει κατά τα 40 και πλέον χρόνια της δράσης της, ο πρόεδρος της, έχει περιθώριο πέντε ημερών μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας προκειμένου να επιτρέψει την δημοσιοποίηση του εγγράφου ή να την απορρίψει.

Το υπόμνημα απεστάλη με κούριερ στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα), προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Χόγκαν Κίντλεϊ.

Η επιτροπή ψήφισε για να επιτρέψει την δημοσιοποίηση του υπομνήματος του Σιφ μόνο στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το ίδιο, είχε συμβεί και το υπόμνημα του Νούνες νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο. Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της επιτροπής, υποστηρίζουν ότι η ψηφοφορία ήταν κίνηση πολιτικού τακτικισμού, προκειμένου να υποβαθμιστεί η έρευνα του Μάλερ. “Πρόκειται για μία τακτική καθυστέρησης. Τι έχει προστεθεί από την διάθεση του υπομνήματος (Νούνες) στην Βουλή των Αντιπροσώπων; Κανένας δεν ασχολήθηκε με τα στοιχεία που την συνοδεύουν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Μάικ Κουίνγκλεϊ που εκλέγεται στο Ιλινόις.

Από την πλευρά του, ο Σιφ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία ότι η επιτροπή διεξήγαγε την ψηφοφορία “για να πολιτικοποιήσει την διαδικασία δημοσιοποίησης, θέτοντας σε κίνδυνο τις πηγές, αλλά και την μεθοδολογία” που χρησιμοποιήθηκε κατά την σύνταξή της. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι ακολούθησαν την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και για την δημοσιοποίηση του δικού τους εγγράφου, ενώ δηλώνουν ανοιχτοί και για την δημοσιοποίηση του υπομνήματος του Σιφ, αφού πρώτα ενημερωθεί το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων. “Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το υπόμνημα που έχει συντάξει η μειοψηφία, ούτε κι εμείς” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάικ Κοναγουέι, Ρεπουμπλικάνος από το Τέξας που έχει την ευθύνη της έρευνας που διεξάγει η αναφερόμενη επιτροπή, για την Ρωσία.

Το υπόμνημα του Σιφ αντικρούει το υπόμνημα του Νούνες, υποστηρίζοντας ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την έκδοση του εντάλματος έρευνας κι αναφορικά με τον Πέιτζ, σύμφωνα με πηγή που έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τρέι Κάουντι από την Βόρεια Καρολίνα δήλωσε ότι συνέστησε στον Νούνες να επιτρέψει στον Κρίστοφερ Ρέι (διευθυντή του FBI) και στον υφυπουργό Ρόζενσταϊν να διαβάσουν το υπόμνημα πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την δημοσιοποίησή του στην επιτροπή. Ο Νούνες συμφώνησε στο να το διαβάσει ο Ρέι, σύμφωνα με τον Κάουντι.

Από την πλευρά του, ο Νούνες αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις δηλώνοντας ότι δεν συζητά ζητήματα που σχετίζονται με το έργο της επιτροπής.

Τόσο ο Σιφ, όσο και ο Ρέι προσφέρθηκαν να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν την δημοσιοποίηση του υπομνήματος των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν την προσφορά αυτή. “Δεν ήθελαν να συναντηθούν με τον διευθυντή του FBI, προκειμένου ν’ ακούσουν τις ανησυχίες της υπηρεσίας, αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης,” δήλωσε ο Σιφ.

Μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, τώρα καλείται ο Νούνες ν’ αποφασίσει για την δημοσιοποίηση του υπομνήματος, εξέλιξη η οποία μπορεί να τον φέρει σε πορεία σύγκρουσης με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον υφυπουργό Ρόζενσταϊν.

Η εξέλιξη αυτή, δημοσιοποιείται σε μία περίοδο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σχετικά με την δυσαρέσκεια και την νευρικότητα που έχει εκδηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ κατά του Ρόζενσταϊν κι αναφορικά με τον ρόλο του, στην έρευνα του Μάλερ.Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ