Κόντρα Άγκυρας – Ουάσινγκτον για την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ- Ερντογάν

Δεν τα βρίσκουν ούτε στο περιεχόμενο της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, επιβεβαιώνοντας το πολύ κακό που κλίμα που επικρατεί στις μεταξύ τους σχέσεις το τελευταίο διάστημα.

Οι δύο άνδρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε τον Τούρκο ομόλογό του να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Αφρίν της Συρίας εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων, συμμάχων της Ουάσιγκτον. «Προέτρεψε την Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της και να αποφύγει το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό και επιπλέον να αυξηθεί ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων και προσφύγων», υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση και συνέχιζε ως εξής:

«Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που θα ενείχε τον κίνδυνο να προκληθεί μια σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών και των αμερικανικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος Τραμπ επισήμανε την ανησυχία ότι η κλιμακούμενη βία στην Αφρίν της Συρίας θέτει τον κίνδυνο της υπονόμευσης των κοινών μας στόχων στη Συρία» τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ερντογάν είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να δίνουν όπλα στους Κούρδους πολιτοφύλακες YPG, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ερντογάν.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, τουρκικές πηγές ανέφεραν πως η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αποτυπώνει το περιεχόμενο της επικοινωνίας των δύο ανδρών. «Ο πρόεδρος Τραμπ δεν εξέφρασε «ανησυχίες για τις κλιμάκωση της βίας» αναφορικά με την πολεμική επιχείρηση που διεξάγεται στο Αφρίν», τονίζουν τουρκικές πηγές και καταλήγουν: «η συζήτηση των δύο ηγετών για την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» περιορίστηκε στην ανταλλαγή απόψεων».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ -ΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ