Προκαλεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ: Tο Barbaros μπαινοβγαίνει στα οικόπεδα 6 και 7 – ΒΙΝΤΕΟ

Στην τελική ευθεία μπήκε η κυπριακή γεώτρηση και ο τουρκικός εκνευρισμός δεν κρύβεται. Αποτυπώνεται, μάλιστα, ξεκάθαρα, στην πορεία του ερευνητικού πλοίου Barbaros, το οποίο το τελευταίο 24ωρο κάνει κύκλους στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και όχι μόνο.

Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, την Κυριακή, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο μπαινοβγαίνει στα οικόπεδα 6 και 7, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει πως έχει δικαιώματα. Προς το παρόν, πάντως, έχει απέναντί της μια συμμαχία χωρών που μπαίνει φραγμός στα παιχνίδια της.

Η ισχυρή πολυεθνική ναυτική δύναμη εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου έχει αγκυροβολήσει το πλωτό γεωτρύπανο της ΤΟΤΑΛ, με τα γαλλικά ραντάρ κυρίως, να είναι στραμμένα συνεχώς στο τεμάχιο 11.

Το τρυπάνι έχει αρχίσει να κατεβαίνει ομαλά και είναι θέμα ωρών να φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων. Παράλληλα το σεισμογραφικό Ramform Hyperion ολοκληρώνει τις τελευταίες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες. Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται αρκετά υψηλό.

Το Παρίσι “στηρίζει” την Λευκωσία

Σαφές μήνυμα στήριξης προς τη Λευκωσία στέλνει, εν τω μεταξύ, το Παρίσι. Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας. Η Φλοράνς Παρλί θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.

Στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύεται και η ελληνική παρουσία. Στα νότια της Κύπρου πλέει η κανονιοφόρος Νικηφόρος, μια τορπιλάκατος ενώ στην περιοχή δεν αποκλείεται να βρεθεί και το υποβρύχιο Παπανικολής το οποίο μεταστάθμευσε τις τελευταίες ημέρες στη Σούδα.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ