• Παγκόσμια Ημέρα Νερού – ΒΙΝΤΕΟ

  8:23 πμ, Τρίτη 22 Μάρ 2016 8:23 πμ, Τρίτη 22 Μάρ 2016

  Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.

  Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

  Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

  Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.

  1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.

  2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.

  400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.

  5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.

  300 σημεία σε όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  Το πρόβλημα είναι έντονο και στη γειτονιά μας, ιδίως στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία, χάρις στα δύο μεγάλα ποτάμια, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, που πηγάζουν από τα εδάφη της και τα τεράστια φράγματα που κατασκευάζει, προαλείφεται για περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.

  Ο ΟΗΕ ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2004 δεκαετή καμπάνια με τίτλο «Νερό για Ζωή». Στόχος των δράσεων που θα εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου είναι η μείωση στο ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις βασικές συνθήκες υγιεινής.

  Το νερό είναι το πιο βασικό στοιχείο της ζωής. Αλλά είναι και κάτι περισσότερο από απαραίτητο για να ξεδιψάσουμε και για να έχουμε καλή υγεία.

  Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για τη στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

  Η φετινή καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού επικεντρώνεται στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει το νερό στη δημιουργία και την υποστήριξη των ποιοτικών θέσεων εργασίας.

  Σήμερα, το ½ των εργαζομένων στον κόσμο (1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι) εργάζονται σε τομείς που σχετίζονται με το νερό. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας, ανεξάρτητα από τον τομέα, εξαρτώνται άμεσα από το νερό.

  Ωστόσο, παρά τη σχέση των θέσεων εργασίας με το νερό, τα εκατομμύρια των ανθρώπων των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από το νερό συχνά δεν αναγνωρίζεται ή δεν προστατεύονται από βασικά εργασιακά δικαιώματα.

  Διαβάστε επίσης:

  Τι καιρό θα κάνει σήμερα - Η αναλυτική πρόγνωση

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα