• Tο ISIS συνεχίζει για δεύτερη μέρα τις επιθέσεις στη Λιβύη

  11:21 μμ, Τρίτη 05 Ιάν 2016 11:21 μμ, Τρίτη 05 Ιάν 2016

  Συνεχίστηκαν σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα οι εχθροπραξίες στη βόρεια Λιβύη ανάμεσα στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και τις λιβυκές δυνάμεις κοντά στους σημαντικότερους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου στη χώρα.

  Από αυτούς τους τερματικούς σταθμούς, στο Ες Σίντερ, στο Ρας Λανούφ και στη Μπρέγκα, στη λεγόμενη «πετρελαϊκή ημισέληνο», εξαρτάται εν πολλοίς η εξαγωγή του λιβυκού πετρελαίου. Το ΙΚ εξαπέλυσε χθες επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ες Σίντερ και του Ρας Λανούφ, όπου μαχητές του ενεπλάκησαν σε μάχες με τους φρουρούς, σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.

  Η εξτρεμιστική οργάνωση επωφελείται από το χάος που συνεχίζεται στη Λιβύη μετά την πρώτη του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και έχει πλέον αποκτήσει ερείσματα στη χώρα, καθώς έχει καταλάβει από τον Ιούνιο τη Σύρτη, στα δυτικά των περιοχών όπου βρίσκονται οι κυριότερες λιβυκές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

  Η διεθνής κοινότητα, η οποία ανησυχεί για την εδραίωση και την ενίσχυση του ΙΚ στο έδαφος της Λιβύης, προσπαθεί να προωθήσει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, καθώς οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, αυτή που έχει μεταφερθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και μια δεύτερη που εδρεύει στην Τρίπολη, συνεχίζουν να διεκδικούν η καθεμιά για τον εαυτό της την εξουσία.

  Μια δεξαμενή αργού επλήγη σήμερα, κατά τη διάρκεια ανταλλαγών πυρών κοντά στο Ες Σίντερ ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τη φρουρά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχεται από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή καθώς οι μάχες συνεχίστηκαν, προσέθεσε το ίδιο πρακτορείο.

  Ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου, ο Μοχάμαντ αλ Μάνφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η δεξαμενή «καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά», εκτιμώντας τη ζημία σε «περίπου 420.000 βαρέλια πετρελαίου».

  Μια δεξαμενή είχε πιάσει φωτιά χθες στο Ρας Λανούφ, κατά τη διάρκεια των μαχών, και οι πυροσβέστες δεν έχουν μπορέσει να επέμβουν για να την κατασβέσουν. Ένας εκπρόσωπος των φρουρών των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ο Αλί αλ Χάσι, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι μάχες συνεχίζονται.«Οι συγκρούσεις εκτυλίσσονται σε μια περιοχή 20 χλμ. νοτιοδυτικά του Ες Σίντερ και έχουμε χάσει επτά άνδρες μας», είπε.

  Χθες ένας συνταγματάρχης των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη είχε πει ότι οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση «από μια αυτοκινητοπομπή περίπου 10 οχημάτων του ΙΚ» στην περιοχή ανάμεσα στο Ες Σίντερ και το Ρας Λανούφ.

  Ένας εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας στη βάση της Μισράτα (δυτικά της Σύρτης) είπε από την πλευρά του ότι εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών σήμερα, για να προσφερθεί υποστήριξη στους φρουρούς.

  Η βάση ελέγχεται από τις αρχές που εδρεύουν στην Τρίπολη και θεωρούνται προσκείμενες στην συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης). Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου με ανακοίνωσή της κάλεσε την κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη να συνδράμει τις φρουρές των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων προσφέροντάς τους «όπλα, πυρομαχικά και υλική» υποστήριξη.

  Το ΙΚ ανέφερε χθες ότι κατέλαβε την πόλη Μπεν Τζαουάντ, ανάμεσα στη Σύρτη και το Ες Σίντερ. Καμιά στρατιωτική ή κυβερνητική πηγή δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία.Αναλυτές επισημαίνουν ότι το ΙΚ εξαπολύει συντονισμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες για να απομονώσει και να θέσει υπό τον έλεγχό του τις περιοχές όπου βρίσκονται οι ενεργειακοί πόροι της Λιβύης.

  Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της Αφρικής: υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 48 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η παραγωγή της χώρας ανερχόταν σε 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2011, έχει όμως μειωθεί δραματικά έκτοτε.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Αυτός είναι ο νέος Τζιχάντι Τζον - ΒΙΝΤΕΟ

  Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν την δημοσιογράφο που δεν φοβόταν τον φασισμό τους

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα