• Η “Χριστουγεννιάτικη Λέμβος” της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μόναχο - ΦΩΤΟ

  8:39 μμ, Τετάρτη 30 Δεκ 2015 8:39 μμ, Τετάρτη 30 Δεκ 2015

  Φέτος στο Πολιτιστικό Κέντρο "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο με αφορμή το προσφυγικό, αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο τοποθετήθηκε στη σκηνή της αίθουσας επισήμων εκδηλώσεων μια βάρκα. Η λέμβος φαίνεται να είναι προσαραγμένη στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου πελάγους και να έχει ως φόντο την πόλη του Μονάχου.

  Η πρωτοτυπία αυτή εντάχθηκε στην εκδήλωση των εκκλησιών της Γερμανίας για το 50ο ιωβηλαίο της άρσης των αναθεμάτων μεταξύ ανατολικής και δυτικής Εκκλησίας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και στο πολιτιστικό του Κέντρο, με τη συμμετοχή και της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία.

  Στη σχετική προσφώνησή του προς τους επισήμους προσκεκλημένους ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, αναφέρθηκε στον ευεργετικό ρόλο των εκκλησιών στην Ελλάδα και στη Βαυαρία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

  „Αποτελεί μακραίωνη παράδοση των Ελλήνων να στολίζουν τις ημέρες των Χριστουγέννων ένα χειροποίητο μικρό καράβι (ή βαρκούλα) και μ’ αυτό (μ΄αυτή) να ψάλλουν τα παιδιά τα κάλαντα των Χριστουγέννων και ακολούθως να τα τοποθετούν στα σπίτια τους. Η συμβολική αυτή πράξη εκφράζει την αγωνία και την προσευχή των Ελλήνων, ως θαλασσινού λαού για την ασφαλή επιστροφή των ναυτιλομένων και ψαράδων στις οικογένειές τους, ιδιαίτερα στις ημέρες των εορτών.

  Εφέτος τοποθετήσαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο „Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ μία συμβολική λέμβο που έχει εξωκοίλει σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Κως, Ρὀδος κ.λ.π.), μεταφέροντας ανθρώπινες ζωές κατατρεγμένων και εν περιστάσει όντων προσφύγων. Ως σκηνικό φόντο χρησιμοποιήσαμε τη σιλουέτα της πόλης Μονάχου για να καταδείξουμε τον ποθούμενο πρώτο σταθμό μιας περιπετειώδους ευρωπαικής οδύσσειας των προσφύγων από το Αιγαίο, μέσω βαλκανίων χωρών στη κεντρική Ευρώπη. Με την παράσταση αυτή θέλουμε να τονίσουμε την ελληνο-βαυαρική διεκκλησιαστική ανθρώπινη γέφυρα υποδοχής προσφύγων και την πρώτη παροχή βοήθειας. Με τη „Χριστουγεννιάτικη Λέμβο“ εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και ιδιαίτερα του προέδρου της, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου προς τους πρόσφυγες, που έρχονται από το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο Θάλασσα και τη προσευχή μας για τη σωτηρία τους“.

  Η παράσταση με τη „Χριστουγεννιάτικη Λέμβο“ εντυπωσίασε βαθύτατα τους επισήμους προσκεκλημένους και έγινε αντικείμενο πολλαπλών θετικών σχολίων και έντονου προβληματισμού.

  Η παρισταμένη στην εκδήλωση πρόεδρος του Συμβουλίου των Καθολικών Μονάχου και Περιχώρων, κ. Γιοχάννα Ρουμσέττελ, ενθουσιάστηκε απ΄την παράσταση αυτή, την φωτογράφησε, την τύπωσε στην υπηρεσιακή της ευχητήρια κάρτα των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους 2016 και την απέστειλε σε όλες τις επίσημες βαυαρικές εκκλησιαστικές, πολιτειακές, πολιτικές και δημοτικές Αρχές.

  Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το μήνυμα της „Χριστουγεννιάτικης Λέμβου“ στο Μόναχο άγγιξε τις καρδιές Ελλήνων και Γερμανών και ιδιαίτερα των Βαυαρών και μεταλαμπάδευσε για μια ακόμη φορά ευρύτερα τον αγγελικό ύμνο της Γέννησης του Κυρίου „και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία“.

  Πηγή:agioritikovima.gr

  Διαβάστε επίσης

  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να μην μας λείψει το όραμα και η ελπίδα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα