Süddeutsche: Το ΔΝΤ και η… “πολιτική αριθμητική”

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στρέφει την προσοχή της στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, το ανοικτό ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σε δημοσίευμά της.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα στο σχετικό σχόλιο, το ΔΝΤ αλλάζει τα κριτήρια αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μεταθέτοντας το βάρος από «το επίπεδο του χρέους (σ.σ. στο κριτήριο) της εξυπηρέτησής του». Η Γερμανίδα σχολιογράφος υπογραμμίζει:

«Αν το ΔΝΤ εξαρτούσε την χορήγηση βοήθειας από το ύψος του χρέους -δηλαδή το επίπεδό του- τότε θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Μία τέτοια αποχώρηση θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε μεταξύ άλλων και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Αυτή έθεσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε παροχή πρόσθετης βοήθειας ως όρο για να παραμείνει ενεργή η Γερμανία. Χρειάζεται το Ταμείο για να διαφυλάξει την αξιοπιστία και την πλειοψηφία της εντός της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων».

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, οι υπεύθυνοι σε Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες «έλυσαν το πρόβλημα με τη βοήθεια πολιτικής αριθμητικής», θεωρώντας ότι στο εξής ο σημαντικός παράγοντας είναι «αν ένα κράτος μπορεί να εξυπηρετήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του με τις δικές του δυνάμεις. Η Ελλάδα μπορεί να το κάνει, επειδή οι όροι είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί», όπως επισημαίνεται. Το σχόλιο κλείνει χαρακτηρίζοντας μεσο- και μακροπρόθεσμα ως «άκρως επικίνδυνο εγχείρημα» την αλλαγή των κριτηρίων του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι «τίθεται το ερώτημα πόσο ελκυστική βρίσκουν οι απολύτως αναγκαίοι επενδυτές μια τόσο υπερχρεωμένη χώρα».

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: Δεν μπορεί να υπάρξει νομισματική ένωση χωρίς εξίσωση των δημοσιονομικών

Αποδοκίμασαν τον Γάλλο πρωθυπουργό και έγινε μούσκεμα από τον ιδρώτα – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ