Η Λέσχη των Μυστικών Δείπνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η λίστα των κέντρων εξουσίας στα οποία διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή πολιτική είναι ήδη μακρά: τα κτίρια Belaymont (η έδρα της Κομισιόν) και  Justus Lipsius (η έδρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης)στις Βρυξέλλες, τα διάφορα αρχηγεία του Ευρωκοινοβουλίου, η γερμανική καγκελαρία. Χάρη στην αποκάλυψη του ιστοτόπου Politico, μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα ένα: την τραπεζαρία του ξενοδοχείου Stanhope στις Βρυξέλλες. Πέντε από τους βασικούς παίκτες της ΕΕ συναντώνται εκεί μία με δύο φορές τον μήνα για δείπνο και ποτά, προκειμένου να συζητήσουν περί πολιτικής και στρατηγικής. Αποκαλούν τους εαυτούς τους «G5».

Στα τακτικά αυτά δείπνα, που σύμφωνα με το Politico διαρκούν συνήθως ένα δίωρο, συμμετέχουν οι ηγέτες της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και των δύο μεγαλύτερων ευρωομάδων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Συγκεκριμένα, γύρω από το ίδιο τραπέζι κάθονται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα.

Την ιδέα την είχε ο Τίμερμανς, που είναι μέλος των Σοσιαλιστών, και έπεισε τον Γιούνκερ πως έπρεπε να συνεργαστεί μαζί τους προκειμένου να περάσει την ατζέντα του μέσα από ένα ολοένα και πιο ευρωσκεπτιστικό Ευρωκοινοβούλιο. Οι συναντήσεις, επισήμανε ο Βέμπερ, είναι σημαντικές για τη διατήρηση μιας «σταθερής συμμαχίας» που να μπορεί να νομοθετεί αποτελεσματικά. Είναι πάντως τόσο κλειστές που δεν προσκαλούνται βοηθοί. Και εκείνοι που γνωρίζουν λένε πως τις συζητήσεις τις καθοδηγούν ο Γιούνκερ και ο Σουλτς: γίνονται κυρίως στα αγγλικά αλλά ο Τίμερμανς, που μιλάει επτά γλώσσες συμπεριλαμβανομένων των ιταλικών, λειτουργεί ως ανεπίσημος μεταφραστής για ον Πιτέλα. Η ατμόσφαιρα είναι συχνά χαλαρή και ελαφριά, με τους συνδαιτυμόνες να λένε μεταξύ τους «τα καλύτερα ανέκδοτα που κυκλοφορούν στην πόλη».

Πηγή: Τα Νέα 

 

Διαβάστε επίσης:

Economist: Διαζύγιο αλά… Ελληνικά

Bild: Ο γελαστός Βαρουφάκης και η εξαπατημένη Μέρκελ

Ντάισελμπλουμ: Κινούμαστε σε Grexit

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ