• Λύση στο δημογραφικό με …φόρους

  10:46 πμ, Τετάρτη 04 Απρ 2012 10:46 πμ, Τετάρτη 04 Απρ 2012

  "Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία συνολική 'δημογραφική στρατηγική' μετά τις διακοπές του Πάσχα. Θα πρόκειται για το πρώτο διυπουργικό σχέδιο υπό επεξεργασία και μακροπρόθεσμα θα παρουσιασθεί από την κυβέρνηση για να αντιμετωπισθεί η γήρανση του γερμανικού πληθυσμού", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

  Ένα από τα σημαντικά μέτρα που θα παρουσιασθούν στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής θα είναι η θέσπιση φόρου επί των εισοδημάτων των φορολογουμένων άνω των 25 ετών που θα επιτρέψει την επιβίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

  Σύμφωνα με την Die Welt, το επίπεδο του φόρου αυτού, που θα αφορά όλα τα εισοδήματα, θα ανέρχεται μέχρι το 1%.

  Οι πόροι που θα δημιουργηθούν από την είσπραξη αυτού του φόρου θα επιτρέψουν "την άμβλυνση των ανισοτήτων στην έκφραση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών", αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικαλείται έγγραφο εργασίας των CDU/CSU, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο το μέτρο αυτό να εγγραφεί στο γερμανικό σύνταγμα ώστε να αποφευχθεί η διάθεση των πόρων αυτών για άλλους σκοπούς.

  Το δημογραφικό πρόβλημα στη Γερμανία, όπου το επίπεδο των γεννήσεων είναι το χαμηλότερο παγκοσμίως, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας μεταξύ των υψηλότερων, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για τη χώρα, με πιθανές συνέπειες στην οικονομική της ανάπτυξη και τη δημοσιονομική της κατάσταση.

  Σύμφωνα με τις δημογραφικές προβλέψεις, το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών θα αυξηθεί από το 20%, σήμερα, στο 34%, το 2060, οπότε ο αριθμός των εβδομηντάρηδων θα είναι διπλάσιος από τον αριθμό των νεογέννητων.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα