Frankfurter Rundschau: Ορθώς διεκδικεί η Ελλάδα το κατοχικό δάνειο

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Το θέμα της ενοχής δεν συζητείται. Οι Γερμανοί κατακτητές έκαναν φρικτά εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι στο οποίο δεν δίνεται συχνά αρκετή προσοχή στη Γερμανία. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο και πάλι για επανορθώσεις ύψους 300 δισεκ. ευρώ και μιλάει για κατασχέσεις. Με τον τρόπο αυτόν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να θέσει υπό πίεση τη γερμανική κυβέρνηση ώστε αυτή να συμφωνήσει στη διαμάχη γύρω από την πολιτική διάσωσης. Ανεξάρτητα από αυτή την προφανή πρόθεση παραμένει το ερώτημα εάν η Γερμανία πρέπει να πληρώσει για το παλιό χρέος. Το Βερολίνο επικαλούμενο καλά νομικά επιχειρήματα απαντά ‘όχι’. Το σύμφωνο «2+4» και η Χάρτα των Παρισίων για μια νέα Ευρώπη του 1990 συμπεριλαμβάνουν μια τελική ρύθμιση και αποκλείουν απαιτήσεις για αποζημιώσεις».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Η Γερμανία θα έπρεπε ηθικά να αισθάνεται υποχρεωμένη απέναντι στην Ελλάδα και να συνεχίσει να επιδεικνύει μεγάλη υπομονή στη διαμάχη για το χρέος με την Αθήνα παρά τις προκλήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Η Frankfurter Rundschau κάνει το διαχωρισμό μεταξύ αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου και επισημαίνει: «Η περίπτωση του κατοχικού δανείου που δόθηκε το 1942 είναι διαφορετική. Εκεί δεν ισχύει η αρχή της ετεροδικίας αλλά πρόκειται για ένα γερμανικό χρέος, το οποίο η Ελλάδα ορθώς διεκδικεί».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Διάβημα της Αθήνας στο Βερολίνο για την επίθεση Σόιμπλε σε Βαρουφάκη

Γερμανός δημοσιογράφος: Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτό

Ήσυχος: Έχουμε τα αρχεία της Βέρμαχτ για την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Μίκης Θεοδωράκης: Αισθάνθηκα ωραίος, ως Έλλην – ΒΙΝΤΕΟ

Η συγγνώμη της Μογκερίνι στον Μαριά για τα Σκόπια – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ