ΕΕ: Η διαφθορά στο στόχαστρο της Ο’ Ράιλι

ΕΕ: Η διαφθορά στο στόχαστρο της Ο’ Ράιλι 

 

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Έμιλι Ο’ Ράιλι διερευνά το γιατί η ΕΕ δεν έχει θεσπίσει ακόμη κανόνες προστασίας των υπαλλήλων της, που είναι υποχρεωμένοι να καταγγέλλουν κρούσματα διαφθοράς στις εσωτερικές λειτουργίες της Ένωσης.

Διαπιστώνοντας ότι πολλοί υπάλληλοι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ φοβούνται να καταγγείλουν κρούσματα διαφθοράς που πέφτουν στην αντίληψη τους εξαιτίας της έλλειψης κανόνων προστασίας τους, η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Έμιλι Ο’ Ράιλι ζήτησε ήδη από τα εννέα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαντήσουν αν έχουν θεσπίσει ή όχι κανόνες προστασίας των καταμηνυτών ατασθαλιών.

Η Διαμεσολαβητής έχει καλέσει τις διοικήσεις των εννέα αυτών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014 ή να γνωστοποιήσουν ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν.

Σε δηλώσεις της από το Στρασβούργο η Έμιλι Ο’ Ράιλι, επικαλείται την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στην οποία αναφέρεται ρητώς ότι “η διαφθορά μπορεί να βλάψει σοβαρά την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς”.

“Οι πληροφοριοδότες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην αποκάλυψη σοβαρών παρατυπιών και κρουσμάτων διαφθοράς στο εσωτερικό της ΕΕ” τόνισε η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, διευκρινίζοντας ότι, μέσω της έρευνας που ήδη ξεκίνησε, επιθυμεί να πληροφορηθεί αν έχουν θεσπισθεί οι απαραίτητοι κανόνες για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Η Έμιλι Ο’ Ράιλι υπενθύμισε ότι, με βάση τους νέους κανονισμούς προσωπικού, που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναλάβει, από την 1η Ιανουαρίου 2014, την νομική υποχρέωση να θεσπίσουν εσωτερικούς κανόνες για την υποστήριξη καταγγελιών για διαφθορά αλλά ακόμη δεν έχουν θεσπίσει κανόνες προστασίας των πληροφοριοδοτών.

“Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένο να αναφέρει τις σοβαρές παρατυπίες ή τα κρούσματα διαφθοράς που διαπιστώνουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους αλλά εμφανίζεται απρόθυμο να το πράξει, φοβούμενο αντίποινα”, κατέληξε η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ