ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν την Τεχεράνη

ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν την Τεχεράνη

Το Ιράν πρέπει να απαντήσει το ταχύτερο σε όλα τα ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με το πυρηνικό του οπλοστάσιο, ανέφεραν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Βιέννη.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον καλωσόρισαν την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη με την Τεχεράνη και τη συνεργασία με τους διεθνείς επιθεωρητές για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας αλλά κατέστησαν σαφές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της IAEA, ότι θέλουν να δουν ταχύτερη πρόοδο.

«Είναι σημαντικό το Ιράν να κάνει ουσιαστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι χώρες της ΕΕ.

Ο πρεσβευτής της Ουάσιγκτον στην IAEA, Τζόζεφ Μακμάνους έκρινε θετικό το γεγονός ότι το Ιράν συμφώνησε τον περασμένο μήνα να επεκταθεί ο κατάλογος των πυρηνικών που εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που συζητά με τη διεθνή κοινότητα.

«Αυτό ανοίγει το δρόμο για να γίνουν και άλλα θετικά βήματα και ενθαρρύνουμε το Ιράν να πάρει μέρος ουσιαστικά και χωρίς καθυστέρηση» στις συνομιλίες, είπε ο αμερικανός διπλωματικός απεσταλμένος.

Μετά από χρόνια που απέρριπτε κάθε τέτοιο αίτημα φέτος το Ιράν έδωσε στην IAEA πληροφορίες για την ανάπτυξη πυροκροτητών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πυρηνικές κεφαλές. Η Τεχεράνη εμφανίστηκε πρόθυμη να δώσει πρόσβαση στους ερευνητές σχετικά με προσομοιώσεις μέσω Η/Υ και πειράματα με εκρηκτικά που κάνουν Ιρανοί επιστήμονες.

Η Τεχεράνη χαρακτηρίζει ψευδείς και κατασκευασμένες τις κατηγορίες ότι μελετά τρόπους για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και λέει πως οι έρευνες που η IAEA χαρακτηρίζει ύποπτες έχουν μόνο πολιτικές εφαρμογές.

Η ΕΕ λέει πως το Ιράν πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση και στο στρατιωτικό συγκρότημα Παρσίν όπου φέρεται να έχουν γίνει δοκιμές σε υλικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο απεσταλμένος του Ιράν στην IAEA Ρεζά Νατζαφί δήλωσε πως η χώρα του θέλει να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Πάντως ο ίδιος επισήμανε πως «ακόμα κι αν καταλήγαμε σε μια συνεκτική, μακροπρόθεσμη συμφωνία, δεν θα είναι μια συμφωνία που θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέσα σε μια νύχτα, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος».

Οι δύο πλευρές θα στείλουν εμπειρογνώμονες στην πρωτεύουσα της Αυστρίας την προσεχή Τετάρτη για να προετοιμάσουν τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος ξεκινά την 16η Ιουνίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ