Ιράκ: Έκλεισε για λόγους ασφαλείας τη διαβόητη φυλακή Αμπού Γράιμπ

Ιράκ: Έκλεισε για λόγους ασφαλείας τη διαβόητη φυλακή Αμπού Γράιμπ

Οι αρχές του Ιράκ έκλεισαν τη διαβόητη φυλακή Αμπού Γράιμπ, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Βαγδάτη, για λόγους ασφαλείας κι απομάκρυναν από αυτή όλους τους κρατουμένους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι περίπου 2.400 κρατούμενοι μετακινήθηκαν σε άλλες φυλακές στο βόρειο και στο κεντρικό Ιράκ.

Η Αμπού Γράιμπ, η κεντρική φυλακή έξω από τη Βαγδάτη, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, στη σουνιτική επαρχία αλ Άνμπαρ, όπου ιρακινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μαίνονταν συγκρούσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι μάχονται από τον Ιανουάριο εναντίον σουνιτών τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στην επαρχία αλ Άνμπαρ.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του στρατού σκοτώθηκε, μαζί με άλλους στρατιωτικούς, όταν συνετρίβη ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων. Αξιωματικοί του ιρακινού στρατού είπαν ότι η συντριβή οφειλόταν σε τεχνική βλάβη.

Το ΙΚΙΛ φέρεται να ελέγχει πλήρως την πόλη Φαλούτζα, 30 χιλιόμετρα δυτικότερα, ενώ πρόσφατα ανάρτησε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο απεικονιζόταν, όπως υποστήριξε, μια παρέλαση μαχητών της μέσα στην Αμπού Γράιμπ.

Τον Ιούλιο του 2013, το ΙΚΙΛ είχε επιτεθεί σε αυτή τη φυλακή και σε μία ακόμη, στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης. Υποστήριξε ότι κατάφερε να απελευθερώσει 500 κρατουμένους.

Η φυλακή Αμπού Γράιμπ έγινε διαβόητη το 2004, όταν αποκαλύφθηκαν φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν αμερικανοί στρατιώτες να βασανίζουν και να κακομεταχειρίζονται ιρακινούς κρατουμένους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: www.hbo.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ