Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη μετανάστευση

Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη μετανάστευση

Το κοινοβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε ένα νομοσχέδιο, το οποίο αποποινικοποιεί την παράτυπη μετανάστευση, τροποποιώντας ένα νόμο ο οποίος είχε επικριθεί ιδιαίτερα έντονα από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον αμφιλεγόμενο νόμο είχε θεσπίσει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον τότε πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι επικριτές του πρώην Πρωθυπουργού είχαν καταγγείλει πως προκάλεσε χωρίς να υπάρχει λόγος τεράστια συμφόρηση στα δικαστήρια, αφού ανάγκασε την ιταλική δικαιοσύνη να ασκεί διώξεις σε όλους τους μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής.

Τα μέλη της ιταλικής βουλής αποφάσισαν να υποβαθμιστεί η παράνομη διέλευση των συνόρων της Ιταλίας σε πλημμέλημα — κάτι που σημαίνει πάντως πως όσοι δεν έχουν λάβει άδεια παραμονής θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απέλασης. Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 18 μήνες για να τη θέσει σε εφαρμογή.

Επιπλέον, η κυβέρνηση καλείται να αποποινικοποιήσει κι άλλα αδικήματα, όπως η ασέλγεια, καθώς και να θεσπίσει την επιβολή κατ’ οίκον κράτησης για τα λιγότερο σοβαρά αδικήματα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ