Έρευνα: Το σερφ… σκοτώνει

Έρευνα: Το σερφ… σκοτώνει

Το σερφ στην Αυστραλία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τις πυρκαγιές, τους κυκλώνες, τις πλημμύρες και τους καρχαρίες συνδυαστικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που υποστηρίζει πως τα ρεύματα επιστροφής (rip currents) είναι πιο θανατηφόρα από τους περισσότερους φυσικούς κινδύνους.

Τα κύματα ταξιδεύουν από τα βαθειά στα ρηχά νερά και εκτονώνονται κοντά στην ακτογραμμή.

Καθώς σπάνε, τα κύματα παράγουν ρεύματα που ταξιδεύουν πίσω προς τη θάλασσα ή κατά μήκος της ακτογραμμής.

Τα ρεύματα που ταξιδεύουν πίσω προς τη θάλασσα ονομάζονται ρεύματα επιστροφής και είναι πάρα πολύ ισχυρά.

Συχνά τραβούν τους λουόμενους μακριά από την ακτή και τους παρασύρουν στα ανοιχτά, με αποτέλεσμα εκείνοι να πανικοβάλλονται και να εξουθενώνονται από την κούραση.

Η Αυστραλία  είναι γνωστή για τις καταστροφικές πυρκαγιές της τα καλοκαίρια, τις καταιγίδες και τους επικίνδυνους θηρευτές της, όπως οι καρχαρίες, ωστόσο ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας υποστηρίζουν πως υπάρχει ένας δολοφόνος στη θάλασσα που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη απειλή.

«Τα κύματα επιστροφής ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους συγκριτικά με άλλους μεγάλους φυσικούς κινδύνους», δήλωσε ο επικεφαλής της σχετικής μελέτης, Rob Brander, γεωμορφολόγος παράκτιων περιοχών.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Natural Hazards and Earth Science Systems», οι επιστήμονες επισημαίνουν πως παρά τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν, τα κύματα αυτά αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, ενώ δεν χορηγούνται κονδύλια για τη λήψη μέτρων προστασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ρεύματα επιστροφής προκαλούν 21 θανάτους ετησίως στην Αυστραλία.

Αντίθετα, οι κυκλώνες προκαλούν κάθε χρόνο 7,5 θανάτους, οι πυρκαγιές 5,9 θανάτους, οι πλημμύρες 4,3 θανάτους και οι καρχαρίες έναν θάνατο. Συνολικά δηλαδή οι θάνατοι από αυτά τα φαινόμενα είναι λιγότεροι από 19.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ