Αυλαία για τις χοροεσπερίδες της Βιέννης

Αυλαία για τις χοροεσπερίδες της Βιέννης

Τηρώντας την παράδοση εκατοντάδες Βιεννέζοι και πολλοί τουρίστες λικνίστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στους ρυθμούς ενός βαλς ή μιας πόλκας στον πεζόδρομο Γκράμπεν, στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας όταν ακριβώς στις 11:11 τοπική ώρα και ακριβώς στις 11 του ενδέκατου μήνα της χρονιάς, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, δόθηκε το σήμα της έναρξης της φετινής περιόδου των Αποκριών που διαρκεί ως τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Η μουσική για αυτή την έναρξη με χορό της αποκριάτικης περιόδου που χαρακτηρίζεται από τη διοργάνωση εκατοντάδων μεγάλων και μικρών χορών-χοροεσπερίδων, παιζόταν ζωντανά από την 50μελή ορχήστρα της προεδρικής φρουράς του αυστριακού ομοσπονδιακού στρατού.

Είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της και στην Αυστρία, η οποία δεν υπήρξε τόσο ευάλωτη όσο άλλες ευρωπαικές χώρες, δεν φαίνεται να επηρεάζει την συνήθεια του μέσου Αυστριακού να διασκεδάζει την περίοδο των Αποκριών και να επισκεφθεί μια τουλάχιστον από τις χοροεσπερίδες που μόνον στην αποκαλούμενη «Πρωτεύουσα του βαλς», τη Βιέννη, θα ξεπεράσουν στη φετινή σεζόν τις 450, και σε ολόκληρη τη χώρα οι μεγαλύτερες από αυτές θα είναι πολύ περισσότερες από χίλιες.

Κατά μία έρευνα μόνον στους χορούς που γίνονται στη Βιέννη αναμένονται τη φετινή περίοδο πάνω από 400.000 επισκέπτες, οι οποίοι, ξοδεύοντας —για την αγορά της κατάλληλης ενδυμασίας, από φράκο και τουαλέτα για τις κυρίες, μέχρι την κομμώτρια— πιστεύεται πως θα εισφέρουν στην οικονομική ζωή της αυστριακής πρωτεύουσας έσοδα τα οποία θα ξεπεράσουν 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι εισπράξεις από τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, εκείνων από τους άνω των 130.000 επισκεπτών που αναμένονται στην αυστριακή πρωτεύουσα από την επαρχία ή από το εξωτερικό.

Οι 450 και πλέον βιεννέζικοι χοροί της φετινής σεζόν, διοργανώνονται σε ιστορικά βιεννέζικα κτίρια, από τα παλιά χειμερινά Ανάκτορα του Χόφμπουργκ και τα θερινά του Σένμπρουν, που φιλοξενούν δεκάδες χορούς, ως το Δημαρχείο της Βιέννης που διαθέτει τη μεγαλύτερη, αν όχι την ωραιότερη αίθουσα τελετών δημαρχείου στην Ευρώπη.

Είναι ακόμη το ξακουστό Μέγαρο των Φίλων Μουσικής, δωρεά του Έλληνα μαικήνα των Τεχνών, Νικόλαου Δούμπα, όπως επίσης το διάσημο Μέγαρο Συναυλιών και ακόμη δεκάδες «παλέ» ή πολυτελή ξενοδοχεία, που έχουν στο πρόγραμμά τους τουλάχιστον μία διοργάνωση χορού.

Υπάρχουν οι διαφορετικότερες χοροεσπερίδες με τις πιο περίεργες επωνυμίες, όπως των «λουλουδιών», της «φαρμακολογίας», των «δημοσιονομικών», του «Πολυτεχνείου», των «νομικών», των «Βιεννέζων γιατρών», των «ζαχαροπλαστών», των «αξιωματικών», των «καφετζήδων», των «κυνηγών», αλλά και των «προσφύγων», ενώ σίγουρα, ο «Χορός των χορών», το επιστέγασμα κάθε αποκριάτικης περιόδου, είναι ο «Χορός της Κρατικής Όπερας Βιέννης», στο μοναδικής ομορφιάς κτίριο της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ