Ελεύθερες συναλλαγές ΗΠΑ-ΕΕ

Ελεύθερες συναλλαγές ΗΠΑ-ΕΕ

 

Υπέρ μιας συμφωνίας για ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΕΕ και ΗΠΑ ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς…

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον, χθες, έκανε έκκληση για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα μπορούσε να αναζωογονήσει τον οικονομικό ιστό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την ιδέα μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το 2015», δήλωσε ο Σούλτς, εκφράζοντας την άποψη ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν «εξαιρετικός επιταχυντής για την οικονομική ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχει κάποια αντίσταση για την ιδέα, κυρίως στην Γηραιά Ήπειρο. «Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχουμε διαφορετικές θέσεις σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, που είναι βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα μας. Αλλά εάν τα καταφέρουμε, θα επωφεληθούν 800 εκατομμύρια άνθρωποι», δήλωσε ο Σούλτς.

Ομάδα εργασίας συστάθηκε πριν από ένα χρόνο, ανάμεσα σε ευρωπαίους και αμερικανούς για το σχετικό ζήτημα αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αρχίσει, καθώς κάθε πλευρά βάζει όρους και απαιτεί χαμηλότερα τιμολόγια και θέτει τα αποκαλούμενα ρυθμιστικά εμπόδια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ