Πώς θα προστατευθούν από την έκθεση τους σε χημικές ουσίες οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία

Με σκοπό την καλύτερη προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία, οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να ενημερώσει τους κανόνες της ΕΕ για τις οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης επικίνδυνων χημικών ουσιών για τουλάχιστον 25 επιπλέον ουσίες προτεραιότητας χωρίς καθυστέρηση.

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν οποιαδήποτε πρόταση για αναθεωρημένες οριακές τιμές έκθεσης για τον μόλυβδο και τις ενώσεις του να διασφαλίζει ίση προστασία για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο εργασίας ανεξαρτήτως φύλου. Οι νόμοι της ΕΕ θα πρέπει να προστατεύουν τους εργαζόμενους από την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για ομάδες που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία και στη γεωργία, ή ιδιαίτερα ευάλωτες, όπως οι έγκυες ή οι θηλάζουσες εργαζόμενες.

Όσον αφορά την προστασία από την έκθεση στον αμίαντο, που ευθύνεται για 88.000 θανάτους λόγω εργασίας ετησίως, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να παρουσιάσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την αφαίρεση όλου του αμιάντου σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία με τον καρκίνο να είναι η κύρια αιτία θανάτων λόγω εργασίας, αντιπροσωπεύοντας το 52 %.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ