Pandora Papers: Τι προτείνουν οι ειδικοί για την αποφυγή της φοροδιαφυγής

Η υποεπιτροπή Φορολογικών Θεμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο συζήτησε με ειδικούς για τις αποκαλύψεις των Pandora Papers καθώς και τρόπους για έγκαιρη αντίδραση, όπως η μεταρρύθμιση της λίστας των φορολογικών παραδείσων, η ρύθμιση των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και η ενίσχυση των πόρων για την καταπολέμηση των πρακτικών φοροδιαφυγής.

Ο Will Fitzgibbon, δημοσιογράφος του International Consortium of Investigative Journalism και συμμετέχων στην έρευνα, τόνισε ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στη δράση των παραγόντων που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή, ενώ ο διευθυντής του τμήματος Φορολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Benjamin Angel ανέφερε ότι τα Pandora Papers επέβαλαν να καταστήσει η ΕΕ τον κατάλογο φορολογικών παράδεισών της πιο αποτελεσματικό, να κάνει πλήρη χρήση των υφιστάμενων κανόνων και να αντιμετωπίσει τις όποιες σχετικές ελλείψεις.

Η δικηγορική εταιρεία Baker McKenzie, η οποία κατέχει σημαντική θέση στα Pandora Papers, αρνήθηκε να παραστεί. Η απουσία αυτή χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της υποεπιτροπής Paul Tang ως «αυθάδεια προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά, κυρίως, προς τους Ευρωπαίους πολίτες».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ