Ενισχύεται το ECDC – Η συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου – Συμβουλίου

Την προσωρινή παράταση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για καλύτερο έλεγχο και ετοιμότητα απέναντι στην αντιμετώπιση ασθενειών συμφώνησαν Κοινοβούλιο και Συμβούλιο. Προκειμένου να εξάγονται συγκρίσιμα δεδομένα εγκαίρως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ECDC θα αναλαμβάνει τον συντονισμό της τυποποίησης των διαδικασιών συλλογής, επικύρωσης, ανάλυσης και διάδοσης δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

Έτσι, θα υπάρχουν βάσεις δεδομένων για επιδημιολογική επιτήρηση και μια κοινή προσέγγιση στη συλλογή τους για την παραγωγή συγκρίσιμων αποτελεσμάτων. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθεί η συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να υπάρξει συντονισμένη δράση στον τομέα της δημόσιας υγείας.

«Το Κέντρο θα παρέχει συστάσεις για την ενίσχυση της ικανότητας των συστημάτων υγείας. Επιπλέον, θα διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη δεικτών υπηρεσιών υγείας που θα βοηθήσουν στη διαχείριση και ανταπόκριση σε απειλές μεταδοτικών ασθενειών και συναφή ζητήματα δημόσιας υγείας.

Το Κοινοβούλιο έχει εξασφαλίσει ότι το Κέντρο θα συνεχίσει να είναι πρωτοπόρο στις διαδικασίες προστασίας δεδομένων και τις δικλείδες ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να εγγυώνται ότι οι διαδικασίες επεξεργασίας συμμορφώνονται πλήρως με τις αρχές της νομιμότητας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας», ανέφερε η εισηγήτρια Joanna Kopcinska. Τώρα το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία, προτού τεθεί σε ισχύ.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ