Ουγγαρία: Η ώρα της αλήθειας

Σε ανάλυση τους οι Benjamin Novak και Steven Erlanger στην εφημερίδα New York Times σκιαγραφούν την μεθοδολογία του Όρμπαν με στόχο να μετατραπεί η  Ουγγαρία ένα αντιφιλελεύθερο κράτος.

Μεταξύ των συντηρητικών πολιτικών που προστάτευσαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό συγκαταλέγεται και η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος  Άγκελα Μέρκελ. Γερμανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί έκαναν  τεράστιες επενδύσεις στην Ουγγαρία, ενώ η Μέρκελ έβλεπε στο πρόσωπο του Όρμπαν έναν πιστό σύμμαχό της στις Βρυξέλλες. Όταν το 2011 ο Ντιντιέ Ρέιντερς, τότε υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Βελγίου, έθεσε σε διάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. το θέμα της καταπάτησης των ευρωπαϊκών αρχών από το νέο Σύνταγμα της Ουγγαρίας, κανείς δεν ανταποκρίθηκε.

O Ορμπαν έδρασε πολύ προσεκτικά, προκειμένου να μην υπερβεί τις κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών. Η μεγάλη μεταναστευτική κρίση του 2015 τον ενίσχυσε. Αυτό, όμως, που του επέτρεψε να εδραιώσει τη δύναμή του είναι η παντελής απουσία μηχανισμών επιβολής κυρώσεων για τα κράτη-μέλη που λοξοδρομούν.

Πιθανώς σήμερα οι Βρυξέλλες να διαθέτουν ένα αποτελεσματικότερο όπλο επηρεασμού των εσωτερικών πολιτικών επιλογών των κρατών-μελών.

Η ώρα της αλήθειας θα σημάνει με την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αν η Ουγγαρία ηττηθεί, όπως αναμένεται, παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα συμμορφωθεί, ενώ η Ε.Ε. αιφνιδίως θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά, επισημαίνουν στην ανάλυσης τους οι αρθρογράφοι των New York Times.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ