Ήρθε η ώρα για τέλος του βέτο στην εξωτερική πολιτική;

Σε δύο εκθέσεις που εγκρίθηκαν την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως για να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς προκλήσεις και οι τρέχουσες κρίσεις, η ΕΕ πρέπει να διαθέτει ενιαία φωνή και οι αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική να μην λαμβάνονται πλέον με ομοφωνία, αλλά με ειδική πλειοψηφία, έτσι ώστε να μην παρέχεται σε ένα κράτος-μέλος το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο).

Παράλληλα, ζητούν η Ένωση να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ενίσχυση της πολυμερούς διακυβέρνησης, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη για μία «ανθεκτικότερη ΕΕ» με ισχυρή αμυντική πολιτική για την αντιμετώπιση απειλών όπως η τρομοκρατία, οι κυβερνοεπιθέσεις, η εκμετάλλευση της μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς και οι ξένες παρεμβάσεις.

Οι ευρωβουλευτές, ταυτόχρονα, εκφράζουν την ανησυχία τους για την αυξανόμενα «δυναμική» εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και καταδικάζουν τις παράνομες δραστηριότητες και απειλές στρατιωτικής δράσης κατά Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ρίση στην Ουκρανία, ζητούν αυξημένη και αξιόπιστη βοήθεια στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ