Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Προς αναθεώρηση η φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τη θέσπιση μιας νέας ευρωπαϊκής φαρμακευτικής πολιτικής για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλή φάρμακα και την πρόληψη των ελλείψεων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες των ελλείψεων και να προτείνει βιώσιμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκυρης εισόδου στην αγορά γενόσημων και βιοομοειδών φαρμάκων ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και οικονομικά φάρμακα.

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Νοεμβρίου, οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν μια σειρά από προτάσεις για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Το 2019 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε 103 “ορφανά” φάρμακα για τη θεραπεία σπάνιων ιατρικών παθήσεων, αλλά μόλις τα μισά από αυτά κυκλοφόρησαν στην αγορά, με μέση καθυστέρηση δύο ετών.

Για την επίλυση του προβλήματος, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν συντομότερες περιόδους έγκρισης από τις εθνικές αρχές και ευθυγράμμιση με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMΑ), ώστε να διασφαλιστεί ταχεία και ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα σε όλη την ΕΕ.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ