Ενισχύεται η Europol μετά από συμφωνία Κοινοβουλίου-Συμβουλίου

Ενισχυμένη εντολή έχει πλέον η Europol, ο οργανισμός της ΕΕ για την επιβολή του νόμου, η οποία μπορεί πια να αναβαθμίσει τη στήριξή της στα κράτη μέλη σχετικά με την αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος, της τρομοκρατίας, αλλά και των αναδυόμενων  απειλών κατά της ασφάλειας, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις.

Οι αλλαγές στην λειτουργία της συνοδεύονται από ένα αυξημένο δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η οποία αποτελεί πάγια προτεραιότητα της ΕΕ, καθώς και από ισχυρότερη κοινοβουλευτική εποπτεία και λογοδοσία.

Οι αλλαγές αυτές εναρμονίζονται με τις διεκδικήσεις των ευρωβουλευτών για ένα κοινό, υψηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας στην Ένωση, αφού η ζημιά που προκαλείται από τις κυβερνοεπιθέσεις δεν αφορά μόνο την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά επηρεάζει τα δημοκρατικά θεμέλια της ΕΕ και απειλεί τις βασικές λειτουργίες της κοινωνίας.

Τα παραπάνω περιγράφονται σε συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και ΕΚ, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από την επιτροπή Ελευθεριών του ΕΚ και το Συμβούλιο, πριν την τελική ψήφιση στην Ολομέλεια και την υιοθέτηση από το Συμβούλιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ