Ε.Ε: Εκτός συζήτησης η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

Η ΕΕ δεν θα συζητήσει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στο πλαίσιο του επόμενου πακέτου κυρώσεων που θα επιβάλει στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ.

«Το εμπάργκο στο αέριο δεν θα συζητηθεί, ο (Γερμανός καγκελάριος) Όλαφ Σολτς το έχει επίσης ξεκαθαρίσει», επεσήμανε ο Νέχαμερ προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες.

«Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί (…) το αέριο είναι εντελώς διαφορετικό και για τον λόγο αυτό ένα εμπάργκο στο αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα για το επόμενο πακέτο κυρώσεων», πρόσθεσε.

φυσικό αέριο

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 χώρες της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η οποία περιλαμβάνει μία εξαίρεση για το πετρέλαιο που εισάγεται μέσω αγωγών, γεγονός που επιτρέπει στη χώρα του να προμηθεύεται αργό από τη Ρωσία.

Ο εθνικιστής ηγέτης μπλόκαρε εδώ και αρκετές εβδομάδες την πρόταση της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Τελικά οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, κάτι που αφορά τα δύο τρίτα των εισαγωγών του μπλοκ.

«Οι οικογένειες μπορούν να κοιμούνται ήρεμα, αποφύγαμε την πιο παράλογη ιδέα», αντέδρασε ο Ορμπάν με βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.

«Θα μας ήταν αδύνατο να λειτουργήσουμε την ουγγρική οικονομία με τον πιο ακριβό (μη ρωσικό) πετρέλαιο (…) κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ατομική βόμβα, αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε», υπογράμμισε.

Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα.

Ήταν αντίθετη στην αρχική πρόταση για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αν δεν λάμβανε εξαίρεση για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους περίπου 800 εκ. ευρώ για να προσαρμόσει τις υποδομές της.

Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, αρχικά θα εξαιρεθούν, στοιχείο που επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, η οποία εμπόδιζε εδώ και αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Χάρη στις εθελοντικές δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Βαρσοβίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα περικόψει κατά «περίπου 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος της χρονιάς», επεσήμαναν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η επέκταση του εμπάργκο και στις εισαγωγές μέσω πετρελαιαγωγού θα συζητηθεί «το συντομότερο δυνατό», χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, σημείωσε η γαλλική προεδρία.

Τι δήλωσε ο Μπορέλ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Στο σχέδιο της Ε.Ε. να απαγορεύσει το 90% των εισαγωγών πετρελαίου  από τη Ρωσία , αναφέρθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Θα αγοράζουμε 90% λιγότερο» σημείωσε ο Μπορέλ. «Το έκτο πακέτο εγκρίθηκε. Μη σκέφτεστε μόνο την απαγόρευση στο πετρέλαιο, σκεφτείτε επίσης τρεις ακόμη σημαντικές τράπεζες εκτός swift. Θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες δυσκολίες στη ρωσική οικονομία», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για ακόμη ένα βήμα κι ακόμη μία επίδειξη ενότητας».

Επίσης, ανέφερε ότι «χρειάζεται πολύς χρόνος στην Ευρώπη για τις συζητήσεις γιατί χρειάζεται ομοφωνία». Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να πουλά πετρέλαιο σε άλλες χώρες, απάντησε ότι «δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη Ρωσία να πουλήσει σε άλλους το πετρέλαιο, αλλά είμαστε ο πιο σημαντικός πελάτης της Ρωσίας. Πρέπει να βρει άλλον και σίγουρα πρέπει να μειώσουν τις τιμές».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «ο στόχος είναι να έχουν λιγότερoυς οικονομικούς πόρους για να τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή. Αυτό βεβαίως θα συμβεί». Σε ερώτηση για το εάν θα είναι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος στη νέες καταχωρήσεις απάντησε: «Πιστεύω ότι θα είναι». Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η άμυνα.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην άμυνα αλλά πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί» υπογράμμισε.

φυσικό αέριο

 

Η συμφωνία της Ε.Ε. να επιβάλει εμπάργκο στις περισσότερες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία θα αναγκάσει τη Μόσχα να προσφέρει αργό πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή σε άλλες χώρες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. “Είμαστε ο σημαντικότερος πελάτης της Ρωσίας”, επεσήμανε ο Μπορέλ προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία. “Σκοπός είναι να κάνουμε τη Ρωσία να έχει λιγότερους οικονομικούς πόρους για να τροφοδοτεί την πολεμική της μηχανή”, τόνισε.

Η Λετονία χαιρετίζει την απαγόρευση από την Ε.Ε. του μεγαλύτερου μέρους των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

Ο Πρωθυπουργός της Λετονίας χαιρέτισε την συμφωνία της ΕΕ να απαγορεύσει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, σημειώνοντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ κινήθηκαν μαζί για την έκτη δέσμη κυρώσεων για να στερήσουν τη Μόσχα από πόρους για τη διεξαγωγή του πολέμου της κατά της Ουκρανίας.

“Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε όλοι μαζί για να καταστήσουμε πιο δύσκολο για τη Ρωσία να χρηματοδοτεί αυτόν τον επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Κριστιάνις Κάρινς μετά την συμφωνία που επετεύχθη στους κόλπους της ΕΕ, ξεπερνώντας την αντίσταση της Ουγγαρίας.

Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει περισσότερο και να συζητήσει μια έβδομη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην οποία θα περιλαμβάνονται βήματα κατά των εισαγωγών φυσικού αερίου, δήλωσε παράλληλα η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχει μεγάλες ελπίδες ότι αυτό θα συμβεί.

“Πιστεύω ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει να υπάρχει στο έβδομο πακέτο, αλλά είμαι και ρεαλίστρια”, δήλωσε η Κάλας σε δημοσιογράφους προσερχόμενη για την δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. “Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει”, πρόσθεσε.

Σχετικά με την συμφωνία που επετεύχθη χθες την τελευταία στιγμή για τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, η Κάλας σημείωσε: “Είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός (…) αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να επιτύχουμε. Χθες ήμουν πολύ επιφυλακτική ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία άρα είναι θετικό ότι το κάναμε”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ