“Χαλάρωσαν” οι Αυστριακοί

“Χαλάρωσαν” οι Αυστριακοί

«Ο ένας στους τρεις λέει “ναι” στην κοινοτική βοήθεια για τους Έλληνες», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της αυστριακής εφημερίδα «Κουρίρ», επισημαίνοντας στον υπότιτλο, πως μπορεί μεν οι Αυστριακοί να εξακολουθούν να τάσσονται στην πλειονότητά τους κατά της δανειοδότησης της Ελλάδας και υπέρ της εξόδου της από το ευρώ, ωστόσο αυτή η αρνητική στάση μειώνεται.

Στο δημοσίευμα σχολιάζονται τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για λογαριασμό της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης, που παρουσιάστηκαν στη εβδομαδιαία οικονομική της εκπομπής «Eco».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενώ τον Απρίλιο του 2010, τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 77%) ήταν κατά της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 59%. Κάτι που, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της δημοσκόπησης, Βόλφγκανγκ Μπάχμαγερ , δείχνει ότι οι Αυστριακοί εξακολουθούν μεν να βλέπουν με επιφύλαξη την οικονομική βοήθεια, όμως έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που αποδέχονται την καταβολή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η εξήγηση που δίνει ο ίδιος είναι ότι, αφενός αρχίζει σταδιακά και επηρεάζει η εκστρατεία υπέρ του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ και αφετέρου τα «σενάρια τρόμου» για τις συνέπειες μιας κατάρρευσης της ευρωζώνης (έπειτα από μια έξοδο της Ελλάδας) προκαλούν ανησυχίες στους ανθρώπους.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και ως προς το αν η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη: πριν από δύο χρόνια οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 70% ήταν υπέρ της εξόδου της από το ευρώ, ενώ τώρα η αποκαλούμενη «Grexit» επικροτείται «μόνον» από το 57%.

Στη δημοσκόπηση διαπιστώνεται πως οι αρνητικότεροι στο θέμα της Ελλάδας, είναι οι ψηφοφόροι του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, οι οποίοι, σε ποσοστό 92% είναι της γνώμης ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί τίποτε από τα χρήματα των δανείων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ