«Βόμβες» Πούτιν στην οικονομία: Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Η απόφαση Πούτιν για ρωσική εισβολή βάζει φωτιά στις τιμές της ενέργειας και των βασικών αγαθών. Σε επιφυλακή το οικονομικό επιτελείο για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πολεμικής σύρραξης.

Των Δ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑ, Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Σ. ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ, Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ, Θ. ΤΣΙΤΣΑ, Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ, Θ. ΜΩΡΙΑΤΗ

Κορυφαίοι αναλυτές γράφουν στην «R» για τα σενάρια της επόμενης ημέρας, τις άμεσες αλλά και τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες στο ΑΕΠ, στο οικογενειακό εισόδημα, στον τουρισμό και στις τιμές των βασικών αγαθών.

Τα μέτωπα τα οποία θα επηρεαστούν είναι ο πληθωρισμός, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, όπως για παράδειγμα σε φυσικό αέριο, τα δημοσιονομικά και ο τουρισμός. Για τον πληθωρισμό σίγουρα -επειδή σχετίζεται και με την ενέργεια- θα υπάρξουν πιέσεις τους επόμενους δύο μήνες, καθώς αυξήθηκε η τιμή του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των πρώτων υλών. Για την ενέργεια τίθεται ένα ζήτημα επάρκειας της χώρας, γιατί το 30% με 40% προέρχεται από τη Ρωσία και είναι ένα θέμα όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την Ευρώπη και θα πρέπει να υπάρχει μια ευρωπαϊκή απάντηση.

Επίσης, θα επηρεαστεί και ο τουρισμός, γιατί έχουμε και Ρώσους που επισκέπτονται τη χώρα μας. Ανάλογα με τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεαστεί ο τουρισμός τόσο για τη χώρα μας όσο και για άλλα κράτη. Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, είναι το πιο δύσκολο θέμα. Αν χρειαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, θα υπάρξουν περισσότερες δαπάνες. Συνεπώς, την τρέχουσα χρονιά, που θέλουμε να μειώσουμε τα ελλείμματα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε δύο αντικρουόμενους στόχους και αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Θα πρέπει η Ευρώπη να εστιάσει στις υποχρεώσεις της χώρας μας και μια λύση είναι να μην επιστρέψουμε το 2023 στη δημοσιονομική προσαρμογή και να επιτραπεί στα κράτη να πραγματοποιήσουν περισσότερες δαπάνες για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από το ενεργειακό κόστος, όπως έγινε και με την πανδημία.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Πούτιν

Πούτιν

Η νέα κρίση αλλάζει τα πάντα

Nέα δεδομένα φέρνει για την Ευρώπη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής ασφάλειας και διπλωματίας όσο και στην οικονομία.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδείχθηκε η ευρωπαϊκή ενότητα και ότι πρέπει οι χώρες να ενεργήσουν από κοινού, καθώς είναι σαφές ότι η πορεία σύγκρουσης που έχει επιλέξει η Ευρώπη με τη Ρωσία, με τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν, αλλάζει τα πάντα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι όλες οι κινήσεις ενίσχυσης της εθνικής άμυνας που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, όπως οι αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και το εξοπλιστικό πρόγραμμα με τα γαλλικά αερομαχητικά Rafale και τις γαλλικές φρεγάτες, αποδεικνύονται ορθές μετά και τα τελευταία γεγονότα.

Παράλληλα, όμως, αυτή η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι απέναντι και στο δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ πως η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη. Είναι σαφές ότι η νέα κρίση θα έχει επιπτώσεις τόσο στα οικονομικά μεγέθη, την ανάπτυξη, όσο και στον πληθωρισμό, την ώρα που αυξάνονται οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε ουσιαστικά ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, στα πρότυπα εκείνου για την πανδημία, για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, κάτι που έγινε δεκτό και καταγράφηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Αυτό που προτείνει η Ελλάδα είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εξομάλυνσης των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές ενέργειας, που θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, χωρίς να επηρεάζει το έλλειμμα της κάθε χώρας. Η πρόταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το σκηνικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και ότι η γεωπολιτική αναταραχή, η οποία θα προκληθεί, θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Ομως, το τίμημα της ελευθερίας, για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε, είναι πολύ υψηλό. Η χώρα μας βρέθηκε πάντα, στα 201 χρόνια ανεξαρτησίας και αγώνα για την ελευθερία, με τη σωστή μεριά της Ιστορίας και το ίδιο θα κάνει και τώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε πως «αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας και χαίρομαι που η πρότασή μου να επεξεργαστεί και να καταθέσει άμεσα η Επιτροπή προτάσεις για το πώς μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να στηρίξουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις έγινε αποδεκτή».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες των χωρών από τα δημοσιονομικά, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων.

Είναι κάτι πρώιμο για την ώρα, αλλά το στηρίζουν ήδη η Γαλλία και η Ιταλία και θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων με μεγαλύτερη ένταση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη θα ενημερώσει τη Βουλή για τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ενώ αναμένεται να ανοίξει όλη τη βεντάλια των ζητημάτων.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Πούτιν - δημοσίευμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ