ΒΙΝΤΕΟ-Χρυσόγονος:Το ΣτΕ μπορεί να κρίνει αντισυνταγματικό το φόρο ακινήτων

ΒΙΝΤΕΟ-Χρυσόγονος:Το ΣτΕ μπορεί να κρίνει αντισυνταγματικό το φόρο ακινήτων

 

Τον κίνδυνο να κριθεί αντισυνταγματικός ο φόρος ακινήτων υπογράμμισε ο Κώστας Χρυσόγονος , καθηγητής συνταγματικού δικαίου, στην εκπομπή “στον ενικό”.

Αναφερόμενος στο ΕΕΤΗΔΕ είπε ότι σωστά ο λαός το αποκαλεί “χαράτσι”, καθώς “ονομάστηκε ψευδεπίγραφα έκτακτο τέλος, ενώ ούτε έκτακτο ήταν- διότι θεσπίστηκε για δύο χρόνια, παρατάθηκε για άλλο έναν, και τώρα έρχεται να μονιμοποιηθεί μέσω της ενσωμάτωσης στον δήθεν ενιαίο φόρο-ούτε και τέλος ήταν διότι τέλος σημαίνει ανταποδοτικό τέλος”.

“Εδώ δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα” ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι “είναι λάθος τα γενετικά του χαρακτηριστικά, είναι αντισυνταγματικά”. Και εξήγησε: “Δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου και δεύτερον δεν υπάρχει κλιμάκωση του φορολογικού συντελεστή” .

Συνεχίζοντας ο κ. Χρυσόγονος τόνισε: “Kρίθηκε ανεκτό από το ΣτΕ ως προσωρινό μέτρο. Συνεπώς όλα αυτά που συζητά σήμερα η κυβέρνηση είναι ανεύθυνα, διότι μπορεί να τα θεσμοθετήσει και αν το ΣτΕ δεν κάνει στροφή 180 μοιρών απο την ομολογία του, θα τα κρίνει αντισυνταγματικά. Και όλοι οι φορολογούμενοι θα προσφεύγουν στο δικαστήριο και θα δικαιώνονται, και τελικά το δημόσιο δεν θα εισπράξει τους φόρους και θα έρθει να βάλει άλλους φόρους”. 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ