Τουρισμός: Δεύτερη ευκαιρία για το «δώρο» των 400.000 ευρώ – Τι χρηματοδοτείται από τη δράση

Ο τουρισμός έχει μια… δεύτερη ευκαιρία. «Δεύτερη ευκαιρία» για επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας να διεκδικήσουν ποσά που αγγίζουν ακόμη και τα 400.000 ευρώ.
Η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων μπορεί να έληξε άνοιξε όμως «παράθυρο» για να εξασφαλιστούν ενισχύσεις μη Επιστρεπτέες, με άλλα λόγια είναι «δώρο» του Κράτους.
Όσοι σπεύσουν πάντως να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, θα πρέπει να ξέρουν πως με το που θα πάρουν τα χρήματα στο χέρι θα χρειαστεί να τα … ξοδέψουν άμεσα, διαφορετικά θα τους τα ζητήσουν πίσω!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αυτή τη «δεύτερη ευκαιρία» να διεκδικήσουν κεφάλαια κίνησης για τις επιχειρήσεις τους θα την έχουν μόνον όσοι έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Επανεκκίνηση Τουρισμού» μέχρι το πέρας της αρχικής προθεσμίας (σ.σ.: έληγε χθες 29 Σεπτεμβρίου), αλλά για οποιονδήποτε λόγο η αίτησή τους αυτή απορρίφθηκε. Η προθεσμία που έχουν για επαναϋποβολή της αίτησής τους φτάνει τον έναν μήνα.

Τι προβλέπει η απόφαση για τη «δεύτερη ευκαιρία» στον τουρισμό

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική απόφαση: «Επιχειρήσεις των οποίων η αίτηση χρηματοδότησης, που υποβλήθηκε εντός των προθεσμιών και απορρίπτεται, δύνανται μετά την έκδοση της σχετικής απορριπτικής απόφασης να υποβάλουν επόμενη αίτηση χρηματοδότησης. Η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί μέχρι και την Παρασκευή 29/10/2021 και ώρα 17:00. Το δικαίωμα νέας υποβολής παύει να υφίσταται σε περίπτωση που η επιχείρηση αυτή ενταχθεί στη Δράση».

Η Αίτηση Χρηματοδότησης θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ)
www.ependyseis.gr/mis

Ποιες επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού έχουν δικαίωμα στην αίτηση

Επιτρέπεται η ακύρωση της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης από το λήπτη της ενίσχυσης (από το δηλωθέντα νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης), υπό την προϋπόθεση να υποβληθεί αίτηση ακύρωσης εντός αποκλειστικής προθεσμίας έως και πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την οριστική υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης και πριν την έναρξη της αξιολόγησης αυτής και έως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης.

Δικαίωμα για να υποβάλλουν αίτηση στην δράση «Επανεκκίνηση Τουρισμού» έχουν οι επιχειρήσεις φιλοξενίας κάθε μορφής, τουριστικά πρακτορεία, καθώς και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.

Επιδότηση έως 400.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις του τουρισμού

Η επιδότηση διαμορφώνεται μέχρι του ποσού των 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ.

Σε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης, που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% για τις επιχειρήσεις με επιλέξιμο ΚΑΔ στην κατηγορία 55 και 2,5% για επιχειρήσεις με άλλον επιλέξιμο ΚΑΔ του ετησίου Κύκλου Εργασιών του έτους 2019.

Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 η μη επιστρεπτέα ενίσχυση δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα του ανοιγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).

Στις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους, αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δύναται να ανέλθει σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα, επί του συνολικού ή του ανοιγμένου Κύκλου Εργασιών του έτους 2020.

Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2020.
  • Να έχουν συμπληρώσει 1 τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας κατά το έτος 2019. Η προϋπόθεση τεκμαίρεται ότι πληρούται στην περίπτωση των επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2020 και για τις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.
  • Να έχουν μέχρι την 31.12.2020 ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ. Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020, ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 Φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020, καθώς και για επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο στο έτος 2019, ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.
  • Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014.
  • Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ.
  • Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά το έτος 2020, ποσοστού 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.
  • Να υποβάλουν μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ και μόνο για έναν επιλέξιμο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, για το σύνολο των τουριστικών εγκαταστάσεων φιλοξενίας που διαθέτουν ή των λοιπών τουριστικών δραστηριοτήτων τους.
    Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ