Τον Ιανουάριο η συμφωνία

Τον Ιανουάριο η συμφωνία

Βρυξέλλες, του ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

«Καλύτερα μια πλήρης και επαρκής συμφωνία για το κλείσιμο του ελέγχου, ακόμα και χρονοβόρα, παρά ημίμετρα τώρα και ανανέωση του δράματος σε τρεις μήνες».

Με αυτή τη φράση, κύκλοι των Βρυξελλών που βρίσκονται κοντά στην παρακολούθηση του ελληνικού μνημονίου εξηγούν την εμμονή, με την οποία η τρόικα και ειδικά η αποστολή της Κομισιόν, θα αντιμετωπίσει τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης με τις ελληνικές αρχές.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν τα εξής: «Αν η τρόικα υποχωρήσει τώρα στο δημοσιονομικό κενό, αποδεχόμενη οριακά ρεαλιστικούς υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς για τα έσοδα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος επανάκαμψης του κενού σε τρεις ή ακόμα χειρότερα σε έξι μήνες, όταν θα συζητάμε για το διάδοχο πρόγραμμα, την αναδιάρθρωση του επίσημου χρέους και το όποιο νέο δάνειο. Βλέπετε, η Ελλάδα πρέπει να πάει καθαρή και απαλλαγμένη από υποψίες στη μεγάλη διαπραγμάτευση μετά τις ευρωεκλογές».

Συνεπώς, η ολοκλήρωση του ελέγχου δεν είναι κοντά και το “κλείσιμο” μετά τις γιορτές αποτελεί το ρεαλιστικότερο σενάριο.

Εξάλλου, η Ελλάδα είναι ήδη αμετάκλητα εκτός ατζέντας στο Εurogroup της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου και το euro working group θεωρεί ότι δεν θα έχει αρκετά ευρήματα για να εντάξει το κλείσιμο του ελέγχου στο Εurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Το 2014 προβλέπεται να είναι πολιτικά και οικονομικά η πιο σκληρή χρονιά του ελληνικού μνημονίου για τις τσέπες και τις δουλειές των πολιτών, ενώ η προσγείωση του ΑΕΠ στον πάτο του βαρελιού δεν σημαίνει αυτομάτως και αναπήδηση προς τα πάνω (rebounce). Αυτό βεβαίως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για καθυστερήσεις πολιτικού χαρακτήρα, διότι τα αμφίσημα μηνύματα δημιουργούν εκνευρισμό στους εταίρους -κάτι που αντανακλάται και στο βαρύ κλίμα που συνεχίζει και υφίσταται στο euro working group- κάνοντας τη δουλειά του Έλληνα εκπροσώπου στην ομάδα εργασίας πολύ δύσκολη.

«Οι τεχνοκράτες που συνεδριάζουν στο euro working group, έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη των κυβερνήσεών τους και το πράσινο φως να είναι άτεγκτοι με τα νούμερα και τα στοιχεία που τους παρουσιάζουν οι Έλληνες».

Από την άλλη, οι φήμες για εσωτερικές διαφωνίες στην τρόικα, μεταξύ Κομισιόν από τη μία και ΔΝΤ- ΕΚΤ από την άλλη, διαψεύδονται κατηγορηματικά από τους τρεις οργανισμούς. Το ίδιο διαψεύδονται και οι φήμες για δυσαρέσκεια της Κομισιόν προς το euro working group και τις δηλώσεις που έκανε κοινοτικός αξιωματούχος: «Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων του αξιωματούχου, όπως θυμάστε, στον χώρο παρίστατο εκπρόσωπος της Κομισιόν και συμμετέχοντες στην ομάδα, τεσσάρων διαφορετικών κυβερνήσεων».

Ως εκ τούτου τα δεδομένα είναι τα εξής:

– τα μέτρα των 1,3 δισ. που προγραμματίζει η κυβέρνηση, δεν φτάνουν ως ποσότητα και θα πρέπει να αγγίξουν τα 2 δισ.,

– τα μέτρα δεν ικανοποιούν και ως ποιότητα, διότι υπάρχει αρνητικό προηγούμενο σε ό,τι έχει να κάνει με προσδοκώμενα έσοδα από την εισφοροδιαφυγή

– και τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα που επικαλείται η κυβέρνηση υπολείπονται των προδιαγραφών των εταίρων, παρά την επίκληση του ΟΟΣΑ και των σχετικών μελετών,

– οι εταίροι δεν θα υπαναχωρήσουν από την απαίτηση για λουκέτο στα ΕΑΣ, ενώ απορρίπτουν τα περί εξαγωγικού χαρακτήρα που ακούνε, όπως λένε, για δεκαετίες,

– κάνοντας την απειλή πράξη, βάζουν στην εξίσωση και το δημοσιονομικό κενό του 2015, που ξεκινά από τα 2,2 δισ. με τους στόχους του 2014 καλυμμένους,

– ανοίγουν σοβαρό θέμα μομφής προς το ΤΑΙΠΕΔ και το real estate της ελληνικής κυβέρνησης ζητώντας τιτλοποίηση των εσόδων και βελτίωση της διοίκησης του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και τέλος,

– επιμένουν στις απολύσεις στο δημόσιο που σαφώς δεν θα μείνουν στις 15.000 της διετίας 2013-2014.

Σε αντίθεση, μάλιστα, με τον υπουργό Οικονομικών που θεωρεί ότι ο χρόνος είναι με το μέρος μας, οι εταίροι στο Εurogroup κατέστησαν σαφές ότι η καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα στο πρόγραμμα, στις κυβερνήσεις που το στηρίζουν, στην ίδια τη χώρα και την πραγματική οικονομία. Η πεποίθηση των εταίρων είναι ότι η κυβέρνηση τιμωρεί με τις πολιτικές παλινωδίες την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Οι ελεγκτές της τρόικας, όπως ο Κλάους Μαζούχ και οι προϊστάμενοι τους όπως ο Σερβάας ΝτεΡόουζε, όπου σταθούν και όπου βρεθούν κατηγορούν την ελληνική πλευρά για αδυναμία να σταθεί απέναντι στις οργανωμένες ομάδες και τα εδραιωμένα συμφέροντα – κάτι που δεν ξεχνούν να γράψουν σε καμία από τις πολλές εκθέσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Από την άλλη, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση κακώς τα βάζει με τους κοινοτικούς θεσμούς και τους εκφραστές τους, διότι «οι κοινοτικοί θεσμοί ήταν οι μόνοι που τα πολλά, τελευταία χρόνια υποστήριξαν τις αδύναμες χώρες της Ένωσης» σε αντίθεση με τους ισχυρούς εταίρους που «έβγαζαν την ουρά τους απ’ έξω».

Στη δε Γερμανία, που ακόμα δεν έχει πει την τελευταία λέξη στο ελληνικό ζήτημα, συμβαίνουν ιστορικές μεταβολές, τουλάχιστον όπως τις αντιλαμβάνονται οι κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες. Οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, στο βωμό της συνεργασίας θυσιάζουν την κοινοτική οδό και ζητούν επιστροφή εξουσιών στο εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, ενδέχεται να θεσμοθετήσουν δημοψηφίσματα για την έγκριση όποιας μελλοντικής βοήθειας, περιλαμβανομένου του επόμενου δανείου προς την Ελλάδα. H επόμενη γερμανική κυβέρνηση εκτιμούν στις Βρυξέλλες, θα είναι σκληρότερη και πιο περιχαρακωμένη από την προηγούμενη, ενώ πλέον δεν υφίσταται και μία Γαλλία ικανή να την παλαντζάρει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μία Ελλάδα, χωρίς πολιτική βούληση, που αμφιταλαντεύεται και δεν μπορεί να… σπάσει αυγά για να φέρει εις πέρας το ίδιο πρόγραμμα που έχει από το 2010, δεν βοηθάει στις αποφάσεις.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ