Τόμσεν: Οι διαπραγματεύσεις απέχουν πολύ από την ολοκλήρωσή τους

«Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της έχουν αποκτήσει κάποια δυναμική, αλλά απέχουν πολύ από την ολοκλήρωσή τους», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

«Υπήρξε λίγο μεγαλύτερη ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης επί αρκετές ημέρες. Αυτό αποτελεί καλή εξέλιξη και μας δίνει λόγο να ελπίζουμε», δήλωσε ο Τόμσεν στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, προσθέτοντας ότι (οι διαπραγματεύσεις) παραμένουν «μακριά από τον στόχο» και ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη ώθηση στις συζητήσεις για να επιτευχθεί μία συμφωνία έγκαιρα.

Ο Τόμσεν προειδοποίησε να μην υποεκτιμηθούν οι κίνδυνοι που θα συνδέονταν με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι ένα Grexit δεν θα έχει προβλήματα», τόνισε. Σημείωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου θα διαρκέσουν ίσως έως τον Ιούνιο: «Το βάρος των επικείμενων αποπληρωμών της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να φθάσουμε σε συμφωνία προηγουμένως, ώστε να μπορούν να αποπληρώνονται περαιτέρω τα δάνεια του προγράμματος βοήθειας», δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθούν οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι, όπως «ο κίνδυνος ότι η Ευρωζώνη θα θεωρείται μία ένωση, στην οποία μπαίνεις και φεύγεις κατά βούληση», καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αμφιβολίες, αν άλλα κράτη θα παραμείνουν ή όχι μέλη στο μέλλον».

Ο Τόμσεν πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να στείλει «ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα» ότι ενοποιείται περαιτέρω για να διαλύσει τέτοιους κινδύνους, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μία ισχυρότερη δημοσιονομική και πολιτική ένωση μακροπρόθεσμα.

 

Διαβάστε επίσης:

Der Spiegel: Τελευταία ελπίδα η Μόσχα

FT: Νήπιο σε κρίση οργής η ελληνική κυβέρνηση

Wall Street Journal: Απόσταση ανάμεσα σε πιστωτές και Ελλάδα

FAZ: Ο Βαρουφάκης προειδοποιεί για “πυρκαγιά”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ