Το σχέδιο διάσωσης του Schaeuble

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolgang Schaeuble έχει έτοιμο το δικό του σχέδιο διάσωσης του Ευρώ, το οποίο παρέχει υπερεξουσίες στις Βρυξέλλες για τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών με σταθερά μέτρα στο δικό του πακέτο μεταρρυθμίσεων. 

Για το σχέδιό του έχουν ήδη ενημερωθεί άλλα μέλη της ευρωζώνης, όπως και οι τέσσερις επικεφαλής των σημαντικών ευρωπαϊκών θεσμών (του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Herman Van Rompuy, του προέδρου του Eurogroup, Jean-Claude Juncker του προέδρου της Κομισιόν, José Manuel Barroso και του προέδρου της ΕΚΤ, Μario Draghi).

Μάλιστα, σύμφωνα με το Spiegel, δεν αποκλείεται οι προτάσεις του Schaeuble να παίξουν ρόλο πιθανότατα ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

 

Το…πακέτο του Wolfgang Schaeuble, αναλυτικά προβλέπει ότι:

• Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις θα έχει τις ίδιες εξουσίες με τον επίτροπο για την ανταγωνιστικότητα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα και δεν χρειάζεται τη συμφωνία των άλλων επιτρόπων.

• Για να ενισχύσει τη θέση του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων, το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά θα πρέπει να παραδώσει την κυριαρχία του επί του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες. Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων θα έχει το δικαίωμα βέτο επί τον εθνικών προϋπολογισμών. Έτσι: Εάν ένα μέλος της ευρωζώνης στείλει την πρόταση του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες και ο επίτροπος αισθανθεί ότι το έλλειμμα στο προσχέδιο είναι πολύ υψηλό, τότε θα ζητηθεί από το κοινοβούλιο της χώρας αυτής να προετοιμάσει ένα νέο προσχέδιο. Τα κράτη – μέλη θα διατηρήσουν την εξουσία να αποφασίζουν ποια έσοδα να αυξήσουν και ποιες δαπάνες να κόψουν. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νομισματικούς κανόνες, η εξουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου περιορίζεται στο να κάνει συστάσεις προς τα κράτη – μέλη αναφορικά με βελτιώσεις στους προϋπολογισμούς.

• Ο Schaeuble θέλει επίσης να δημιουργήσει περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές με το να συμπεριλάβει την συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ένα προγενέστερο στάδιο σε όλες τις σημαντικές διαδικασίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ