Τι θα ισχύσει για τη φορολόγηση ειδικών μισθολογίων και τον ΕΝΦΙΑ πυροπλήκτων

Απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όσοι πήραν αναδρομικά, παράταση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις φωτιές, αλλά και «Συνυποσχετικό μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας» για την οικειοθελή παροχή της τελευταίας, περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, σε ξεχωριστό κεφάλαιο του νομοσχεδίου προβλέπεται, όπως αναφέρει το ant1news.gr:1.Η εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης όσων έλαβαν αναδρομικά ειδικών μισθολογίων με την παρακράτηση φόρου 20% που έχει προηγηθεί, διευκρινίζοντας ότι στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το φορολογικό έτος απόκτησης των συγκεκριμένων εισοδημάτων.

2. Παρατείνεται και για το 2019 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι, εναλλακτικά, είτε Δελτίου Επανελέγχου είτε Έκθεσης Αυτοψίας είτε Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που θα έχουν εκδοθεί έως 31/12/2019 (για το έτος 2018 το Δελτίο Επανελέγχου έπρεπε να έχει εκδοθεί μέχρι 28/2/2019). Επίσης, παρατείνεται ομοίως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών κατά την προαναφερόμενη περίοδο.

3. Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου το από 27/2/2019 νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας. Με άλλες διατάξεις προβλέπεται η επιβολή φόρου με συντελεστή 10% στα μερίσματα που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα από αλλοδαπές ναυτιλιακές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα (του άρθρου 25 του ν 27/1975) καθώς και στα μπόνους που δίνουν στα στελέχη τους οι συγκεκριμένες εταιρείες.

4. Προστίθεται στον Κώδικα ΦΠΑ νέο άρθρο το οποίο περιλαμβάνει ορισμούς για τα κουπόνια, τα οποία διακρίνονται σε κουπόνια «συγκεκριμένου σκοπού», όταν ο τόπος παράδοσης των αγαθών ή παροχής των υπηρεσιών που αφορά το κουπόνι και ο ΦΠΑ που οφείλεται για τα εν λόγω αγαθά ή υπηρεσίες είναι γνωστά κατά το χρόνο έκδοσης του κουπονιού και, σε κουπόνια «πολλαπλών σκοπών», όταν πρόκειται για κουπόνι διαφορετικό από το κουπόνι συγκεκριμένου σκοπού. Η φορολογητέα αξία της παράδοσης αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιείται έναντι κουπονιών πολλαπλών σκοπών ορίζεται ρητά με διατάξεις του νομοσχεδίου για τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες ξεκινούν να ισχύουν από τη 1η Ιανουαρίου 2019.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ