Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις ανατιμήσεις σε προϊόντα

Στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις προϊόντων αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή.

“Επειδή ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει πια αύξηση του πληθωρισμού λόγω της διεθνούς αυξήσεως των τιμών τόσο στα καύσιμα και στην ενέργεια εν γένει, όσο και στα ναύλα αλλά και στις πρώτες ύλες και το οποίο δεν είναι στη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβερνήσεως να το ελέγξει καθόσον δεν έχουμε αρμοδιότητα στον πλανήτη παρά μόνο στην ελληνική επικράτεια.

Θα έλεγα ότι θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για όσους ενδιαφέρονται στα αλήθεια για την τσέπη του καταναλωτή να πούμε για άλλη μια φορά ότι έχουμε φτιάξει μια υπηρεσία επί των ημερών μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης κάνοντας χρήση των τεχνολογιών” είπε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε τους πολίτες να μπουν στην εφαρμογή e-katanalotis.gov.gr

“Ο κάθε συμπολίτης μας μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή e-katanalotis και πριν πάει να κάνει το πρωί τα ψώνια του, να πατήσει το κουμπί με τα αγαθά που θέλει να αγοράσει και η εφαρμογή αυτομάτως να τον κατευθύνει στη γειτονιά του, στο σημείο που θα έχει καλύτερες τιμές.

Και εκεί η διαφορά σας διαβεβαιώ, επειδή εγώ κάνω χρήση του e-katanalotis, δεν είναι 0,40 λεπτά, 1 ευρώ και 2 ευρώ, αλλά μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, “πρέπει να ενημερώσουμε σωστά τους συμπολίτες μας ότι το κράτος, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ανάπτυξης δούλεψε και τους έχει δώσει το εργαλείο για να κερδίζουν καθημερινά όσα περισσότερα χρήματα γίνεται υπό τις παρούσες συγκυρίες επαναλαμβάνω της διεθνούς αυξήσεως των τιμών”.

“Για να μην λέμε μόνο τα άσχημα, να πω ότι αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια που προχθές ανακοινώθηκε ο διεθνής δείκτης ΡΜΙ της μεταποιητικής δραστηριότητας για όλη την Ευρώπη και για την Ελλάδα είχαμε την καλύτερη παραγωγική και εξαγωγική μας επίδοση όλων των εποχών.

Άρα, η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα υπηρεσιών αλλά σιγά, αργά και σταθερά διαμορφώνεται σε μια χώρα παραγωγικής δραστηριότητας και εξαγωγών.  Και αυτό δεν είναι επιτυχία μόνον του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της κυβερνήσεως Μητσοτάκη – τα οικονομικά μέτρα της οποίας αποδίδουν και αυτό επιβραβεύεται και από τις αγορές όπως είδαμε από το επιτόκιο των ομολόγων που δανειστήκαμε προχθές- αλλά είναι μια συνολική επιτυχία του ελληνικού λαού.

Παρά τον θόρυβο από τα έδρανα της αντιπολιτεύσεως, αυτός είναι επίσημος διεθνής δείκτης, δεν ελέγχεται από καμία Κυβέρνηση και βάσει αυτού τοποθετούνται και οι επενδυτές.

Η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2021 πέτυχε τη μεγαλύτερη παραγωγική της δραστηριότητα όλων των τελευταίων δεκαετιών” συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργικό για τις ανατιμήσεις

Οι αυξήσεις τιμών θα επηρεάσουν το μέσο νοικοκυριό και για τον λόγο αυτό αναμένονται κυβερνητικές παρεμβάσεις από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Την ανησυχία του για αυξήσεις τιμών σε όλα τα προϊόντα το επόμενο δίμηνο εξέφρασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργικό συμβούλιο. Όπως είπε πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα τον καφέ που όπως είπε μπορεί από τα 2 ευρώ να φτάσει ακόμα και στα 5 ευρώ. Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός που μίλησε για ανατιμήσεις άνω του 40% στις ζωοτροφές και στις πρώτες ύλες που επηρεάζουν ακόμη και την οικοδομή.

Παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τις ανατιμήσεις

«Η κυβέρνηση θα κάνει τις παρεμβάσεις που μπορεί για όσο κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι έχουμε αίσθηση του τι συμβαίνει, του τι απασχολεί τον κόσμο. Από την άλλη να μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει στηρίξει οικονομικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά με πάρα πολλά χρήματα, που τους βοήθησε και να σταθούν όρθιοι και να μπορούν με επιτυχία να κάνουν την επανεκκίνηση και να έχουν και σημαντικά έσοδα εξαιτίας και του Τουρισμού και της λειτουργίας της οικονομίας το προηγούμενο διάστημα.

Προφανώς και η καθημερινότητα του πολίτη, το εισόδημά του, οι συνήθειές του, το πώς θα ανταποκριθεί στις συνθήκες τον Σεπτέμβριο που είναι εκκίνηση μιας καινούργιας χρονιάς είναι ψηλά στην ατζέντα μας», ανέφερε.

ανατιμήσεις

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις τράπεζες

Θα εφαρμοστεί ο νόμος στις περιπτώσεις που τυχόν θα διαπιστωθούν καταχρηστικές χρεώσεις από τις τράπεζες, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιούν την τηλεφωνική γραμμή 1520 και -όπως τόνισε- εφόσον γίνονται τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες καταγγελίες, αυτές όλες θα εξεταστούν, προκειμένου να επιβληθούν πρόστιμα αν επιβεβαιωθούν.

Ωστόσο, υπογράμμισε ο υπουργός, η έρευνα που γίνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου και τη Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή, δεν έχει δείξει έως σήμερα παράνομες αυξήσεις στις χρεώσεις για τις τραπεζικές υπηρεσίες. «Δεν υπάρχει αύξηση σε καμία χρέωση. Σε μια τράπεζα υπάρχει μια νέα χρέωση, αλλά για μια νέα υπηρεσία, για ανάλυση με πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό, από τραπεζικά ιδρύματα άλλα, διάφορα από αυτήν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Παράλληλα, τόνισε ότι «η μόνη περίοδος, τα τελευταία χρόνια, που σταθερά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή δεν έχουν διστάσει να επιβάλουν πρόστιμα στα τραπεζικά ιδρύματα είναι επί θητείας του».

Όπως, εξάλλου, σημείωσε, επί θητείας του ξεκίνησε έρευνα για καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζικών ιδρυμάτων, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την “έφοδο” της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον Νοέμβριο του 2019, στα τραπεζικά ιδρύματα. «Δεν μπορώ να πω δημόσια, δεν γνωρίζω κιόλας, και δεν πρέπει να γνωρίζω τις λεπτομέρειες της έρευνας, καθόσον αυτή είναι απόρρητη και με πολύ βαριές κυρώσεις, με βάση την εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι ως εποπτεύων υπουργός έχω ζητήσει την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν καταχρηστικές πρακτικές και μεταξύ τους συνεννοήσεις. Μέχρι να έχουμε το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τέτοια πρακτική. Εάν, όμως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, θα είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε το νόμο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε καταγγείλει ότι οι συστημικές τράπεζες προβαίνουν διαρκώς σε καταχρηστικές πράξεις, με τις οποίες επιβαρύνουν τους πολίτες στις συναλλαγές τους. Ο κ. Κουρουμπλής επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των καταναλωτικών οργανώσεων, των επιμελητηρίων αλλά και του Συνηγόρου του Καταναλωτή ότι δέχονται διαμαρτυρίες για άδικη και παράνομη πρακτική στις χρεώσεις των τραπεζών.

Όλες οι καταγγελίες των καταναλωτικών οργανώσεων και των φορέων έχουν εξεταστεί, επέμεινε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει προκύψει ούτε σημαντική διαφορά στις χρεώσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, σε σχέση με το εξωτερικό.

ΚΙΝΑΛ: Προκλητικές οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

«Απαράδεκτες και προκλητικές» είναι για το Κίνημα Αλλαγής οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρει πώς ο υπουργός «ουσιαστικά όχι μόνο απόλυτα δικαιολογεί, αλλά και απαράδεκτα πυροδοτεί νέο κύμα ανατιμήσεων εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών».

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, «η κυβέρνηση καλύπτει ουσιαστικά το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη και πρώτα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος», έτσι καλεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει άμεσα για να εμποδίσει εναρμονισμένες πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.