Τα «ψιλά γράμματα» των ενισχύσεων που έχουν αποφασιστεί για τους πυρόπληκτους, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες –και οπωσδήποτε πριν από την ερχόμενη Τετάρτη- μέσα από σχετικές αποφάσεις που θα εκδώσουν τα συναρμόδια υπουργεία: Εκείνο που γίνεται ξεκάθαρο με την πρώτη ματιά από τις εξαγγελίες κιόλας, είναι πως το κράτος μπορεί να… πάρει πίσω μέρος ή και ολόκληρη την αποζημίωση που θα δώσει.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Πότε όμως το κράτος μπορεί να ζητήσει πίσω τα λεφτά της ενίσχυσης; Το υπουργείο Υποδομών θα αξιολογεί τη ζημιά σε κάθε σπίτι, και ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής θα καταλήξει σε μια εκτίμηση για το πώς θα δοθεί η στεγαστική συνδρομή, η οποία περιλαμβάνει 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Όμως η συγκεκριμένη εκτίμηση θα γίνει προς το τέλος της διαδικασίας.
Πότε οι πυρόπληκτοι επιστρέφουν τα λεφτά της ενίσχυσης στην Εφορία
Η απόφαση της Κυβέρνησης -προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες και οι πυρόπληκτοι να πάρουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα χρήματα στα χέρια τους- είναι να δοθεί προκαταβολικά ένα ποσό, η λεγόμενη «πρώτη αρωγή» που ανάλογα την περίπτωση ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 22.000 ευρώ και κατόπιν να «τσεκάρει» εάν ο δικαιούχος πυρόπληκτος έχει το δικαίωμα να λάβει το σύνολο της προκαταβολής ή όχι. Το «τσεκάρισμα» θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εκτίμηση του υπουργείου Υποδομών και τότε θα διενεργηθεί και ο συμψηφισμός.
Δηλαδή, είτε θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό (σ.σ.: η στεγαστική συνδρομή μπορεί να αγγίξει και τα 150.000 ευρώ) ή εάν δεν υποβληθεί φάκελος και προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημιάς από την προκαταβολή που δόθηκε με βάση την υπεύθυνη δήλωση του πολίτη, τότε η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική διοίκηση ως αχρεωστήτως καταβληθείσα, και θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr