Τα ψιλά γράμματα των ενισχύσεων στους πυρόπληκτους – Πότε συμψηφίζονται και τι ισχύει με τα εξοχικά

Τα «ψιλά γράμματα» των ενισχύσεων που έχουν αποφασιστεί για τους πυρόπληκτους, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες –και οπωσδήποτε πριν από την ερχόμενη Τετάρτη- μέσα από σχετικές αποφάσεις που θα εκδώσουν τα συναρμόδια υπουργεία: Εκείνο που γίνεται ξεκάθαρο με την πρώτη ματιά από τις εξαγγελίες κιόλας, είναι πως το κράτος μπορεί να… πάρει πίσω μέρος ή και ολόκληρη την αποζημίωση που θα δώσει.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Πότε όμως το κράτος μπορεί να ζητήσει πίσω τα λεφτά της ενίσχυσης; Το υπουργείο Υποδομών θα αξιολογεί τη ζημιά σε κάθε σπίτι, και ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής θα καταλήξει σε μια εκτίμηση για το πώς θα δοθεί η στεγαστική συνδρομή, η οποία περιλαμβάνει 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Όμως η συγκεκριμένη εκτίμηση θα γίνει προς το τέλος της διαδικασίας.

Πότε οι πυρόπληκτοι επιστρέφουν τα λεφτά της ενίσχυσης στην Εφορία

Η απόφαση της Κυβέρνησης -προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες και οι πυρόπληκτοι να πάρουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα χρήματα στα χέρια τους- είναι να δοθεί προκαταβολικά ένα ποσό, η λεγόμενη «πρώτη αρωγή» που ανάλογα την περίπτωση ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 22.000 ευρώ και κατόπιν να «τσεκάρει» εάν ο δικαιούχος πυρόπληκτος έχει το δικαίωμα να λάβει το σύνολο της προκαταβολής ή όχι. Το «τσεκάρισμα» θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εκτίμηση του υπουργείου Υποδομών και τότε θα διενεργηθεί και ο συμψηφισμός.

Δηλαδή, είτε θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό (σ.σ.: η στεγαστική συνδρομή μπορεί να αγγίξει και τα 150.000 ευρώ) ή εάν δεν υποβληθεί φάκελος και προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημιάς από την προκαταβολή που δόθηκε με βάση την υπεύθυνη δήλωση του πολίτη, τότε η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική διοίκηση ως αχρεωστήτως καταβληθείσα, και θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ