Τα γκολ του Μουντιάλ ανεβάζουν τα χρηματιστήρια

Τα γκολ του Μουντιάλ που ανεβάζουν τα χρηματιστήρια

Η επίδοση κάθε ομάδας επηρεάζεται αλλά και επηρεάζει την οικονομική κατάσταση της χώρας της, δείχνει η έρευνα της Goldman Sachs.

Οι ειδικοί της Goldman Sachs, της πολυεθνικής τράπεζας επενδύσεων, μελετώντας οικονομικά μοντέλα, στατιστικές, προσομοιώσεις, μεταβλητές και μακροοικονομικά στοιχεία, διαπίστωσαν την αμφίδρομη επίδραση του ποδοσφαίρου με τις οικονομικές και τις κοινωνικές συνθήκες των κρατών στα οποία παίζεται-δηλαδή παντού.

Οι προβλέψεις

Η συγκεκριμένη μελέτη της Goldman Sachs ξεκίνησε στο Μουντιάλ του 1998, δηλαδή αυτή είναι η πέμπτη φορά που διεξάγεται. Εκτός από τη στενή σύνδεση του ποδοσφαίρου με τις κεφαλαιαγορές και την πιο χαλαρή με τομείς όπως η εγκληματικότητα, η αύξηση του εργατικού δυναμικού και άλλους, οι ειδικοί, λάτρεις του αθλήματος, δεν απέφυγαν να κάνουν και προβλέψεις.

Για τους ημιτελικούς κατέληξαν ότι οι ομάδες που θα συμμετάσχουν θα είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Γερμανία και η Ισπανία. Εντυπωσιακό πάντως είναι ότι το ποσοστό που δίνουν τα μοντέλα πρόβλεψης που χρησιμοποιήθηκαν για νίκη της Βραζιλίας ξεπερνά το 50%.

Όμως το βασικό ερώτημα της έρευνας είναι το εάν και κατά πόσον το Παγκόσμιο Κύπελλο επηρεάζει τις χρηματαγορές. Η απάντηση είναι, σε γενικές γραμμές ναι!

Σίγουρα τουλάχιστον, για κάποιους μήνες. Εξετάζοντας την ιστορία, διακρίνεται ένα ξεκάθαρο μοτίβο βελτίωσης των οικονομικών δεικτών στη χώρα της ομάδας που κερδίζει το κύπελλο, τις εβδομάδες μετά τον τελικό.

Κατά μέσο όρο, η χώρα που κερδίζει, τον πρώτο μήνα μετά τον τελικό βλέπει το χρηματιστήριο της να κερδίζει 3,5% πάνω από τον διεθνή μέσω όρο –σημαντική άνοδος που όμως εξασθενεί έπειτα από τρεις μήνες.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ