Συζητούν για απεργία τις Κυριακές

Συζητούν για απεργία τις Κυριακές

 

Κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν ακόμη και απεργία τις Κυριακές προανήγγειλαν ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΟΙΥΕ, εκπρόσωποι των οποίων παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας για πολλοστή φορά την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων.

Η επίμαχη ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο συζητείται από αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προβλέπει ελεύθερη λειτουργία όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο και τις υπόλοιπες 45, δυνατότητα λειτουργίας μόνο για τα μικρά καταστήματα (μέχρι 250 τ.μ.) με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη ή του δημάρχου για Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Υπέρ της φιλοσοφίας της ρύθμισης έχουν ταχθεί πάντως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.

Οι εκπρόσωποι των τριών οργανώσεων αμφισβήτησαν τα πορίσματα μελέτης του ΟΟΣΑ που παρουσίασε το ΥΠΑΝ, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Όπως υποστήριξαν, το αποτέλεσμα του μέτρου θα είναι η αύξηση του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων και η μετατόπιση του τζίρου από άλλες ημέρες της εβδομάδας.

Ανέφεραν ακόμη ότι έχουν τη σύμφωνη γνώμη πολλών μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, των καταναλωτικών οργανώσεων και της Αρχιεπισκοπής.

Θεωρούν επίσης ότι αν ψηφιστεί διάταξη θα υπάρξουν προσφυγές από πολυεθνικές αλυσίδες προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία όλες τις Κυριακές για όλα τα καταστήματα και όχι μόνο τα μικρά. Η πρόεδρος της ΟΙΥΕ Μ. Στεκουλέα κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του για την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ, καθώς -όπως υποστήριξε, ο κ. Βενιζέλος είχε διαβεβαιώσει σε συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ ότι «δεν υπάρχει θέμα Κυριακών».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επικαλέστηκε στοιχεία για αύξηση του κόστους λειτουργίας και μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων ενώ χαρακτήρισε τη ρύθμιση για τις Κυριακές ως τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Χαρακτήρισε πάντως πυροτεχνήματα προτάσεις που ακούστηκαν για στάση πληρωμών από τους μικρομεσαίους λέγοντας ότι κάτι τέτοιο επισύρει ποινικές κυρώσεις αν γίνει και υπόδειξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά αποτελεί ήδη πραγματικότητα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ