Συντάξεις Φεβρουαρίου: Από αύριο η πίστωση στα ΑΤΜ – Ποιοι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν αναδρομικά

Εβδομάδα πληρωμών συντάξεων αυτή που «τρέχει», καθώς αύριο το απόγευμα θα μπορούν να «σηκώσουν» μέσω των ΑΤΜ τα ποσά που τους αναλογούν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και την Παρασκευή το απόγευμα με τον ίδιο τρόπο οι μισθωτοί του Δημοσίου και του ΙΚΑ. Την επόμενη Τρίτη το βράδυ θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και τα προνοιακά επιδόματα, αλλά και συνολικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, με κάποιους από τους δικαιούχους να είναι οι «τυχεροί» καθώς θα λάβουν και αναδρομικά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Συγκεκριμένα, «μαζεμένα» θα λάβουν δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21 τα ποσά που τους αναλογούν για ολόκληρο το 2023, εφόσον υπέβαλαν τις αιτήσεις τους έως τα μέσα Ιανουαρίου. Αναδρομικά ποσά θα αρχίσουν να καταβάλλονται, σύμφωνα με το enikonomia.gr, και για τις μητέρες δικαιούχους του επιδόματος γέννας, για το οποίο ενεργοποιήθηκε αύξηση που «πιάνει» από τις αρχές του 2023.

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου

Τώρα, όσον αφορά στις συντάξεις μετά το διάλλειμα του Δεκέμβρη, οπότε και πληρώθηκαν αρκετές ημέρες νωρίτερα από τα καθορισμένα, πλέον οι απόμαχοι της εργασίας θα τις δουν να τους καταβάλλονται πολύ κοντά στις συνήθεις ημερομηνίες, που έχουν προσδιοριστεί για τους μη μισθωτούς την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, ενώ για τους μισθωτούς την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Οι ημερομηνίες εξόφλησης των συντάξεων επανέρχονται λοιπόν… σχεδόν στα καθιερωμένα και συνεχίζουν βεβαίως να ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών.

Συγκεκριμένα, οι επίσημες ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν:

  • οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ),
  • οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και
  • όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν:

  • οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και
  • οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Θυμίζουμε ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από την προηγούμενη ημέρα το απόγευμα, μέσω των ΑΤΜ των τραπεζών και άρα οι μη μισθωτοί θα τα δουν στους λογαριασμούς τους αύριο το απόγευμα και οι μισθωτοί την Παρασκευή.

Ποιοι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα πάρουν αναδρομικά

 Χρήματα θα πάρουν και οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ, αν και ένα από τα πλέον δημοφιλή επιδόματα του Οργανισμού δεν θα καταβληθεί, παρά μόνον σε ελάχιστους δικαιούχους. Και αυτό το επίδομα δεν είναι άλλο από το επίδομα τέκνων Α21, που έτσι και αλλιώς εξοφλείται κάθε δίμηνο. Δεδομένου, ότι η τελευταία πληρωμή έγινε τον Δεκέμβριο, η επόμενη –α’ για το 2024- δόση του επιδόματος θα καταβληθεί, τέλη Φεβρουαρίου.

Κατά παρέκκλιση της διμηνιαίας τακτικής πληρωμής, όμως, όσοι αμέλησαν ή δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση για να τους χορηγηθεί το επίδομα την περασμένη χρονιά (2023) εφόσον υπέβαλλαν την αίτησή τους έως τις 15 Ιανουαρίου, θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα, αναδρομικά για ολόκληρη την περασμένη χρονιά. Και θα είναι και οι μοναδικοί δικαιούχοι του επιδόματος Α21 που θα εξοφληθούν αυτόν τον μήνα.

Αναδρομικά θα λάβουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος γέννας μέχρι τον Απρίλιο, μετά την αύξηση των σχετικών ποσών που «πιάνει» τις γεννήσεις από 1η Ιανουαρίου 2023:  Το επίδομα από 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 2.400 έως 3.500 ευρώ (αύξηση κατά 400 έως 1.500 ευρώ) αναλόγως του αριθμού των τέκνων. Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.  Σήμερα η ενίσχυση ανέρχεται σε 2000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Πλέον, το επίδομα γέννησης αυξάνεται για κάθε παιδί που γεννιέται αναλόγως του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνονται μετά τη γέννηση του παιδιού) ως ακολούθως:

  • 1 τέκνο: 2400 (αύξηση 400 ευρώ)
  • 2 τέκνα: 2700 (αύξηση 700 ευρώ)
  • 3 τέκνα: 3000 (αύξηση 1000 ευρώ)
  • 4 ή περισσότερα τέκνα: 3500 (αύξηση 1500 ευρώ).

Εξόφληση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

Την τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου, δηλαδή την Τετάρτη 31 του μήνα, θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Και εδώ την προηγούμενη της πληρωμής εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 30 Ιανουαρίου και κατά τις απογευματινές ώρες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ