Συντάξεις: Επικουρικές α λα καρτ για νέους ασφαλισμένους – Όλα τα “μυστικά”

Τον Μάρτιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, έρχονται επικουρικές συντάξεις α λα καρτ από το 2022 με τη δημιουργία ενός ατομικού κουμπαρά για κάθε ασφαλισμένο. Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα αφορά στους εξής:

-Τους νέους μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

-Τους νέους αυτοαπασχολούμενους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και απασχολούνται σε κλάδους στους οποίους σήμερα είναι υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση ( π.χ μηχανικοί, δικηγόροι).

-Σε εθελοντική βάση, όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους ( μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους ηλικίας έως 35 ετών.

Δηλαδή το νέο σύστημα δεν επιφέρει καμία αλλαγή, δεν θίγει τις συντάξεις όσων έχουν ήδη βγει στη σύνταξη αλλά και δεν επιφέρει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων των σημερινών εργαζομένων που παραμένουν στο ισχύον σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης δεν αφορά: τους σημερινούς συνταξιούχους, τους σημερινούς ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Η βασική διαφορά του νέου συστήματος επικουρικών συντάξεων είναι ότι οι εισφορές και οι συντάξεις γίνονται ατομικές με τον “προσωπικό κουμπαρά” ασφάλισης και σύνταξης. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επενδύει τα χρήματά του ή απλώς να τα τοκίζει και να παίρνει παροχές ανάλογες της απόδοσης των επενδύσεων. Σήμερα οι εισφορές δεν παίρνουν ούτε καν τον τόκο των κρατικών ομολόγων γιατί το σύστημα είναι διανεμητικό, δηλ. οι νέοι πληρώνουν από τις δικές τους μηνιαίες εισφορές τις συντάξεις των παλαιότερων. Με το νέο καθεστώς θα πληρώνουν για τις δικές τους συντάξεις.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ