Συντάξεις αναπηρίας και χηρείας: Προσφυγή στο ΣτΕ για την εγκύκλιο Τσακλόγλου

Προσφυγή στο ΣτΕ ετοιμάζονται να καταθέσουν έως τέλη της εβδομάδας οργανώσεις συνταξιούχων για την εγκύκλιο  Πάνου Τσακλόγλου σχετικά με τις συντάξεις χηρείας ή αναπηρίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, ο δικηγόρος, Λουκάς Αποστολίδης εκτιμά ότι η εγκύκλιος αυτή θα ακυρωθεί και θα κριθεί αντισυνταγματική τόσο για λόγους τυπικούς -δικονομικούς όσο και ουσιαστικούς.

Σημειώνει ότι “για να βάλουμε φρένο στον χορό των περικοπών μονόδρομος είναι η προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση της αντισυνταγματικής συμπεριφοράς της διοίκησης και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο αυτή επισημαίνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 και στο εξής όσοι καθίστανται δικαιούχοι δεύτερης εθνικής σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θα τη λαμβάνουν σημαντικά μειωμένη.
Εκτιμάται ότι μόνο κατά την πρώτη τριετία θα επηρεάσει 70-80.000 συνταξιούχους και πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή συντάξεων από το 2013 και έπειτα όταν είχαν καταργηθεί τα δώρα, όπως αναφέρει η “Δημοκρατία”.

συντάξεις χηρείας και αναπηρίας

Όπως διευκρινίστηκε , οι ρυθμίσεις αυτές δεν έχουν αναδρομική ισχύ και οι δικαιούχοι που είχαν σώρευση δύο εθνικών συντάξεων -από την ισχύ του ν.4387/2016- θα συνεχίσουν να τις χορηγούνται αλλά το ποσοστό πάνω από τα 384ευρώ θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά.

Αυτό θα έχει συνέπεια να μην λάβουν ποτέ αυξήσεις στις συντάξεις τους, καθώς η εξάλειψή της τόσο μεγάλης προσωπικής διαφοράς είναι απίθανη.

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.