Συνήγορος του Καταναλωτή στον Realfm 97,8: Από το 2018 έχουμε στείλει έγγραφο στη ΡΑΕ – 6 εταιρείες παραβιάζουν τους κανόνες

Οι περισσότεροι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος δεν λαμβάνουν υπόψη τις συστάσεις που γίνονται από καταναλωτικές Οργανώσεις και δικηγορικούς συλλόγους σχετικά με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, τόνισε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης μιλώντας στον Realfm, 97, 8 και τον Μάνο Νιφλή.
Όπως είπε  ο κ. Ζαγορίτης, “δικηγορικοί σύλλογοι έχουν προσφύγει σε δικαστήρια ακόμη και καταναλωτικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να βρεθεί άκρη και μάλιστα χρησιμοποιούν τις συστάσεις τις οποίες έχει κάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή”.

“Έχουμε κάνει εκατοντάδες συστάσεις και ατομικές αλλά και πιο ομαδικές που αφορούν σε περισσότερους καταναλωτές ανά εταιρεία, τις οποίες τις έχουμε διαβιβάσει στις εταιρείες που εποπτεύουν κατά το μεγαλύτερο μέρος. Κάποιες γίνονται αποδεκτές αλλά η πλειοψηφία των εταιρειών το αποφεύγει και κάνει τα δικά της. Δικαίωμα τους να μην λαμβάνουν υπόψη τις συστάσεις. Θα πάνε στα δικαστήρια και θα πάρουν την απάντηση την ώρα που πρέπει “, τόνισε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε:

“Εξακολουθούμε και κάνουμε συστάσεις και δεν πρόκειται να αλλάξουμε τακτική. Δεν φοβόμαστε κανέναν.  Θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο δεδομένου ότι οι εταιρείες δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία, λειτουργούν με τρόπο ο οποίος είναι παραβατικός. Θεωρούμε ότι πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές .Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι διαφανείς οι χρεώσεις τις οποίες κάνουν και κατανοητές. Θεωρούμε ότι πρέπει να δίνουν λογαριασμό. Δεν γίνεται ανεξέλεγκτα να διπλασιάζουν, να τριπλασιάζουν και να τετραπλασιάζουν τους λογαριασμούς με τις ρήτρες αναπροσαρμογής”.

“Έξι εταιρείες παραβιάζουν τους κανόνες”

ρεύμα

Μεταξύ άλλων ο κ. Ζαγορίτης υποστήριξε ότι 6 εταιρείες παραβιάζουν τους κανόνες σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος.

“Έχουμε σωρεία δυστυχώς καταγγελιών από καταναλωτές σε σχέση με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλές καταγγελίες αφορούν σε συγκεκριμένες εταιρείες. Δηλαδή έχουμε ξεχωρίσει 6 εταιρείες κυρίως που παραβιάζουν τους κανόνες με αριθμούς απίστευτους. Δεν κάνουν σωστή ενημέρωση των πελατών κατά τη σύναψη της σύμβασης και κατά την προσυμβατική ενημέρωση ή στην καλύτερη περίπτωση η ενημέρωση που δίνουν είναι ελλιπής” τόνισε και πρόσθεσε:

“Δηλαδή οι καταναλωτές μένουν με την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν ρήτρες αναπροσαρμογής. Οι εταιρείες τους λένε  για την τιμή της κιλοβατώρας και ξεχνούν να τους πουν για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και κάποια στιγμή όταν έρχονται οι λογαριασμοί παθαίνουν σοκ , παθαίνουν ηλεκτροπληξία”.

Λευτέρης Ζαγορίτης

“Από το 2018 έχουμε στείλει έγγραφο στη ΡΑΕ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής”

“Έχουμε κινηθεί για τις ρήτρες αναπροσαρμογής από το 2018 με έγγραφό μας προς τη ΡΑΕ και προς σε συγκεκριμένες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος” είπε ο κ. Ζαγορίτης  και τόνισε ότι “με το έγγραφο ζητούσαμε να υπάρχει διαφάνεια στους λογαριασμούς, ζητούσαμε  να υπάρξει ενημέρωση των καταναλωτών για τις ρήτρες αυτές και ζητούσαμε να υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται αυτές οι ρήτρες που να είναι κοινός σε όλες τις εταιρείες , να υπάρχει δηλαδή μια εξίσωση.  Να υπάρχει μια εξίσωση η οποία να εφαρμόζεται από όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες και όχι καθεμία να εφαρμόζει τον δικό της τύπο, τη δική της εξίσωση. Πράγματι η ΡΑΕ το 2020 με την 409 απόφαση της έθεσε κάποιους κανόνες μεταξύ των οποίων και η εξίσωση, η περίφημη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Στα χαρτιά από το 2020 είμαστε εντάξει. Αλλά το ζήτημα είναι να τηρούνται αυτά  που αναφέρονται στις περίφημες γραφές. Δεδομένου ότι ούτε η ενημέρωση γίνεται σωστά ούτε ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται οι ρήτρες αναπροσαρμογής είναι ο σωστός”.
” Kάναμε συστάσεις που έγιναν αποδεκτές .Δεν μπορεί μια σύμβαση με σταθερό τιμολόγιο να μετατρέπεται σε σύμβαση κυμαινόμενου τιμολογίου και άρα να μπαίνουν ρήτρες αναπροσαρμογής χωρίς προγενέστερη ενημέρωση των καταναλωτών”, συμπλήρωσε.
Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ