Σχέδιο για αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό

Σε αναζήτηση κάθε πηγής ρευστότητας είναι το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καλυφθούν οι εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις του κράτους, καθώς όσο περνούν οι ημέρες, τόσο πυκνώνουν τα σύννεφα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Ευρωζώνη έως το Eurogroup στις 24 Απριλίου και της εκταμίευσης μέρους των δόσεων που εκκρεμούν έως το τέλος του μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει την υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των οργανισμών της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα αυτά ανέρχονται σε 2,5-3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα περισσότερα κατέχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία που έως τώρα δεν έχουν επενδύσει εθελοντικά τα διαθέσιμά τους σε βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους (repos).

O σχετικός νόμος υπάρχει από το 1951 αλλά δεν εφαρμόζεται δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ.Μάρδας, σημειώνοντας ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και σε Αγγλία, Ολλανδία και Πορτογαλία.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τη φορολόγηση του «μαύρου» χρήματος που είναι στο εξωτερικό με έναν συντελεστή 15%-20% και ταυτόχρονα άρση των ποινικών διώξεων, με στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης:

Ρωμανιάς: Αν δεν καλυφθούν οι απώλειες από το PSI το σύστημα δεν βγαίνει – ΒΙΝΤΕΟ

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρει μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους της – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ