Στουρνάρας: Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2024 – Προβλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και μείωση του Δημοσίου Χρέους

Την εκτίμηση πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα τρέξει με 2,3% το 2024 εξέφρασε ο διοικητής  της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην “91η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΤτΕ”.

« Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδας  ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να επιταχυνθεί το 2024 σε 2,3%. Πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να  αποτελούν βασικής κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης ενώ οριακά αρνητική θα είναι η συμβολή του εξωτερικού τομέα καθώς η έντονη επενδυτική δραστηριότητα θα αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές. Ο τομέας του τουρισμού παρουσιάζει και φέτος θετικές προοπτικές  παρά τη διεθνή αβεβαιότητα» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Για τον πληθωρισμό

Επίσης μίλησε και για τον πληθωρισμό της Ελλάδας. «Ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει και άλλο το 2024 στο 2,8% καθώς όλες οι επιμέρους συνιστώσες εμφανίζουν τάσεις αποκλιμάκωσης και παρά το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Στο δημοσιονομικό πεδίο η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά το 2024  ότι  το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί σε 2,1% του ΑΕΠ. Η βελτίωση αυτή εξηγείται από την προβλεπόμενη αύξηση  των φορολογικών εσόδων  και των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές λόγω του ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Το δημόσιο χρέος  προβλέπεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 152,3% του ΑΕΠ το 2024 με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα τρία προηγούμενα έτη καθώς η μείωση του πληθωρισμού αναμένεται να αντισταθμίσει τόσο την επιτάχυνση του πραγματικού ΑΕΠ όσο και τη μειωτική επίδραση από  τη διεύρυνση πρωτογενούς πλεονάσματος. Επιπλέον, προβλέπεται μείωση του δημόσιου χρέους σε ονομαστικούς όρους για πρώτη φορά από το 2019 » είπε.

Και συνέχισε λέγοντας πως «το 2024 θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μείωση των εγχώριων τραπεζικών επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός θα αποκλιμακώνεται σταδιακά και τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα αρχίσουν να μειώνονται. Ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης αρχικά θα συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από τις προγενέστερες αυξήσεις των δανειακών επιτοκίων. Στη συνέχεια η διατήρηση ή η ενδεχόμενη μείωση του επιπέδου των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  θα επιδράσει θετικά στην πιστωτική επέκταση αλλά προοδευτικά λόγω των εκτιμώμενων χρονικών υστερήσεων.

Η αναμενόμενη επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η προσδοκώμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και των τυχόν μεγαλύτερων βαθμών ενσωμάτωσης των αυξημένων επιτοκίων πολιτικής στα εγχώρια επιτόκια καταθέσεων θα συμβάλλουν σε περαιτέρω αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων».

Οι προκλήσεις

«Η επίτευξη ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία. Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ είναι κυρίως καθοδικοί και αφορούν:

    • Πρώτον το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης  της ευρωπαϊκής οικονομίας .
    • Δεύτερον την αυξημένη αβεβαιότητα λόγω δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία και τη μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον .
    • Τρίτον την τυχόν καθυστέρηση της υλοποίησης των δράσεων του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης  και ανθεκτικότητας Ελλάδα2.0 και των βραδύτερων ρυθμών απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων.
    • Τέταρτον την εμφάνιση μεταρρυθμιστικής κόπωσης με αρνητικές συνέπειες στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα
    • Πέμπτον τις επιπτώσεις ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική κρίση».

 Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της ΤτΕ εδώ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ