Στουρνάρας : «Περιθώρια για νέα μέτρα δεν υπάρχουν»

Στουρνάρας : «Περιθώρια για νέα μέτρα δεν υπάρχουν»

Σαφές μήνυμα προς την τρόικα, ότι η επιμονή της για πρόσθετα μέτρα δεν έχει λογική, ούτε οικονομική ούτε πολιτική, και πως πρέπει να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα με τους ίδιους όρους που αντιμετωπίζουν και άλλα κράτη-μέλη σε πρόγραμμα, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών.

Το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προς την τρόικα είναι σαφές: «Νέο πακέτο θα πάρουμε μόνο εάν δεν συνοδεύεται με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Διαρθρωτικά ναι», δηλώνει , διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «απαιτείται ρεαλισμός και ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές. Παράλογα αιτήματα μόνο κακό κάνουν, σε μια στιγμή που οι αγορές αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα». Στην Αθήνα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι συνιστώσες της τρόικας (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) εξαντλούν, η κάθε μία για δικούς της λόγους, την αυστηρότητά τους στην περίπτωση της Ελλάδας. Κι αυτό καθιστά τη διαπραγμάτευση δυσκολότερη. Όσοι είδαν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την Τετάρτη το μεσημέρι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον επικεφαλής του Euroworking group, Τόμας Βίζερ, τον περιέγραφαν με μια λέξη «οργισμένο». Η Αθήνα θεωρεί ότι τους τελευταίους 15 μήνες έκανε μια τιτάνια προσπάθεια, αλλά οι εταίροι, αντί να τείνουν χείρα βοηθείας, εμφανίζονται απρόθυμοι ακόμη και να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Το γεγονός προκαλεί εκνευρισμό και αναταράξεις εντός της κυβέρνησης, ενώ δεν λείπουν και τα «θερμά επεισόδια» όπως αυτό των κ. Βενιζέλου και Αβραμόπουλου. Ακόμη και στον σκληρό πυρήνα του Μαξίμου, δεν είναι κοινή η ανάλυση για την επόμενη μέρα. Σαφές μήνυμα προς την τρόικα, ότι η επιμονή της για πρόσθετα μέτρα δεν έχει λογική, ούτε οικονομική ούτε πολιτική, και πως ύστερα από τέσσερα χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα με τους ίδιους όρους που αντιμετωπίζουν και άλλα κράτη-μέλη σε πρόγραμμα, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Πάντως ξεκαθαρίζει ότι περιθώρια για νέα μέτρα δεν υπάρχουν, ακόμη και στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος βοήθειας. «Νέο πακέτο θα πάρουμε μόνο εάν δεν συνοδεύεται με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Διαρθρωτικά ναι», λέει ο υπουργός Οικονομικών. Στην Αθήνα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι συνιστώσες της τρόικας (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) εξαντλούν η κάθε μία για δικούς της λόγους την αυστηρότητά τους στην περίπτωση της Ελλάδας. Ετσι, απέρριψαν από τον υπολογισμό στο πλεόνασμα του 2013 τα κέρδη που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αν και ανήκει στη γενική κυβέρνηση.

 

Διαφορετικές εκτιμήσεις

 

Επίσης, ενώ τον Ιούλιο δεν έβλεπαν δημοσιονομικό κενό για το 2014, τον Σεπτέμβριο επέστρεψαν στην Αθήνα εκτιμώντας ότι φτάνει σχεδόν τα 3 δισ. Δύο εβδομάδες αργότερα «έπεσαν» στα 2 δισ. ευρώ, 1 δισ. από υστέρηση των φορολογικών εσόδων και 1 δισ. από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Μάλιστα, τα 400 εκατ. από αυτά δεν θα είναι μόνιμη υστέρηση, αλλά παροδική, καθώς το όφελος από την αύξηση των ορίων ηλικίας θα έρθει ένα τρίμηνο αργότερα απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους, η Αθήνα βρίσκεται στη μέση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΝΤ, που πιέζει για «κούρεμα» των δανείων της Ευρωζώνης, και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και επιπλέον θέλουν την όποια ρύθμιση (μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση) να τη συζητήσουν μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες εκτιμήσεις, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα δημοσιονομικά μέτρα είναι ένας τρόπος να υποχρεώσει την Αθήνα να ζητήσει αναδιάρθρωση των δανείων της Ευρωζώνης. «Αν δεν θέλετε να πάρετε μέτρα, που είναι λογικό, ζητήστε “κούρεμα”», φέρεται να πρότεινε στην ελληνική πλευρά ο κ. Πολ Τόμσεν. Την ίδια ώρα, ο κ. Τόμας Βίζερ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την Τετάρτη, συμβούλεψε τους συνομιλητές του να μη θέσουν θέμα «κουρέματος», γιατί δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. «“Κούρεμα” δανείων απαγορεύεται από τα Συντάγματα κάποιων κρατών», είπε.

 

Πηγή: Καθημερινή

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK