Στήριξη, αλλά με απαιτήσεις κομίζει ο Λιου στην Αθήνα

Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα

 

Εν μέσω των ανησυχιών του Λευκού Οίκου για τις επιπλοκές του Brexit και της γενικότερης αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής Μεσογείου εξαιτίας των εξελίξεων μετά το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, που επισκέπτεται από σήμερα την Ελλάδα, έχει σκοπό να ασκήσει πίεση στην Αθήνα για την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την ομαλή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε η χώρα να συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η διήμερη επίσκεψη του Τζακ Λιου στην Αθήνα έρχεται σε συνέχεια των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Λιου αναμένεται να έχει διαδοχικές επαφές με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα ομόλογο του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η ελληνική πλευρά, αναμένεται να θέσει το ζήτημα της ομαλής και γρήγορης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Τζακ Λιου σκοπεύει να ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να σημειώνει σημαντική πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων φέτος το καλοκαίρι, έτσι ώστε οι ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν το φθινόπωρο να ξεκινήσουν τις συνομιλίες με το ΔΝΤ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Λιού πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα σειρά επαφών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που αφορούν τη μετά-Brexit εποχή.

Η πρόσφατη κρίση στην Τουρκία όμως έχει ανησυχήσει τον αμερικανικό παράγοντα για τις γενικότερες γεωπολιτικές αναταράξεις που μπορεί να προκληθούν στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ΗΠΑ ανέκαθεν υποστήριζαν ότι η Ελλάδα παραμένει μια «νησίδα» ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν η σταθερή πορεία των τελευταίων μηνών να διακοπεί από μια νέα ενδεχόμενη καθυστέρηση σε σχέση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων για την διευθέτηση του χρέους.

Μετά την Αθήνα, ο κ. Λιου, προγραμματίζεται να ταξιδέψει στο Τσένγκντου της Κίνας την Παρασκευή και το Σάββατο για να πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20.

 

Πηγή real.gr

Διαβάστε επίσης:

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ