Στέγαση: Έρχονται αλλαγές στην Golden Visa – Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Αλλαγές στην απόκτηση ακινήτων με Golden Visa εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης αναμένεται να αναφερθεί σήμερα στις 10:30 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή στην «Ώρα του πρωθυπουργού», απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Με τις τιμές στα ενοίκια να έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και τα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση να είναι λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει διάφορα μέτρα, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα, με στόχο να αποκλιμακωθούν οι τιμές. Όπως αναφέρει μάλιστα πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς από την ελληνική αγορά “λείπουν” 212.000 σπίτια.

Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για να μειωθούν οι τιμές στα ακίνητα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να αυξηθούν τα όρια για να αποκτήσει ένας ξένος επενδυτής Golden Vida σε ορισμένες περιοχές της Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το όριο αυτό είναι τα 250.000 ευρώ και φτάνει ακόμη και τα 500.000 ευρώ για περιοχές του βόρειου και νότιου τομέα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Δεν αποκλείεται λοιπόν να προστεθούν κάποιες ακόμη περιοχές της Αττικής, στις οποίες οι επενδυτές θα πρέπει να καταβάλουν 500.000 ευρώ για την αγορά ενός ακινήτου, προκειμένου να αποκτήσουν Golden Visa. Υπογραμμίζεται ότι την τελευταία τριετία οι αιτήσεις για Golden Visa πλησιάζουν τις 15.000, με αντάλλαγμα οι επενδυτές να λαμβάνουν άδεια παραμονής και ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σέγκεν.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται σημαντικά τα διαθέσιμα ακίνητα προς πώληση. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), μόλις το 6% των ακινήτων που έχουν αγορασθεί με Golden Visa κατοικούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Σε κάθε περίπτωση στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι αφενός να υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα και αφετέρου να αποκλιμακωθούν οι τιμές, καθώς πλέον ακόμη και για ένα μικρό διαμέρισμα οι ενοικιαστές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ