ΣτΕ: Έτοιμη η απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Θέμα ημερών ή ωρών η δημοσίευσή της

Της Άννας Κανδύλη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις αιτήσεις συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους, οι οποίες έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», καθώς και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανώτατοι δικαστές ολοκλήρωσαν τις διασκέψεις τους υπό την πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Μαίρη Σαρπ, η οποία αποχωρεί σήμερα Τετάρτη από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς μεταξύ των οποίων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Οι προσφεύγοντες διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για το 11μήνο από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου, όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.

Ειδικότερα, ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2015.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ