Σταθερή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Σταθερή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Αναιμική αλλά σταθερή οικονομική ανάκαμψη αναμένεται στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σε δείγμα οικονομολόγων, οι οποίοι πάντως επισήμαναν ότι υπάρχει μία πιθανότητα στις πέντε η περιοχή να ολισθήσει ξανά σε ύφεση το 2014.

Η Γερμανία θα συνεχίσει να ηγείται, ενώ η Ιταλία θα αρχίσει να συμβάλει στην ανάκαμψη το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους.

Η διστακτική ανάκαμψη στη Γαλλία —την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης— αναμένεται να συμβάλλει να καταγραφεί ανάπτυξη το νέο έτος, αν και με πολύ ασθενικό ρυθμό, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας αυτής σε δείγμα 55 οικονομολόγων.

Συνολικά οι οικονομολόγοι αυτοί προέβλεψαν πως η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτύσσεται με ρυθμό 0,2% ανά τρίμηνο από το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ως και τα τέλη του 2014. Για το επόμενο έτος η ανάπτυξη που θα καταγραφεί θα είναι γύρω στο 1%, εκτίμησαν.

Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του πρακτορείου.

Η σημερινή έρευνα διεξήχθη πριν από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο και ανέβαλε για την ώρα τουλάχιστον την δυνητικά καταστροφική αθέτηση πληρωμών από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μια εξέλιξη που ασφαλώς θα είχε σοβαρές συνέπειες για τους μείζονες εμπορικούς εταίρους τους, όπως η ευρωζώνη.

«Αν μη τι άλλο, αυτό αποτέλεσε μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι οι διαμορφωτές πολιτικής στην ευρωζώνη δεν μπορούν κατ’ ανάγκη να βασίζονται σε μια ομαλή και αδιατάρακτη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που θα βγάλει την ευρωζώνη από την ύφεση», επισήμανε ο Τζόναθαν Λόινς, επικεφαλής οικονομολόγος στην ευρωπαϊκή διεύθυνση της εταιρείας Capital Economics.

Οι πιθανότητες νέας ύφεσης κατά μέσον όρο είναι 20%, σύμφωνα με την έρευνα. Οι αναλυτές εκτίμησαν ότι οι πιθανότητες αυτές κυμαίνονται από το 5% ως και το 40%.

Κατά τους οικονομολόγους η ανάπτυξη με αυτό το ρυθμό δεν θα μεταβάλει σημαντικά την εικόνα όσον αφορά την ανεργία. Οι ειδικοί αυτοί υπέδειξαν ότι το ποσοστό των ανέργων θα παραμείνει γύρω στο 12% στην ευρωζώνη στο ορατό μέλλον, ένα ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 19 εκατομμύρια πρόσωπα.

Αυτό εν μέρει εξηγεί το γιατί σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως και το 2015.

Παρότι τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε μια συμφωνία για την δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, οι τράπεζες στην ευρωζώνη θα παραμείνει ευάλωτες για μεγάλο διάστημα ακόμη, μειώνοντας τη χορήγηση πιστώσεων στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σε ορισμένες χώρες περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, οι πολιτικές λιτότητας συνεχίζουν να αποτελούν έναν παράγοντα που πλήττει την οικονομική δραστηριότητα στις χώρες της ευρωζώνης, επισήμαναν οι οικονομολόγοι.

«Αυτό ισχύει ιδίως στις χώρες της νότιας περιφέρειας της ευρωζώνης, αλλά και η Γαλλία και η Ολλανδία επίσης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντίθετο άνεμο», σημείωσε ο Χάουαρντ Άρτσερ, επικεφαλής οικονομολόγος της διεύθυνσης της IHS Global Insight για τη Βρετανία και την ευρωζώνη.

«Στο μεταξύ η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει σχετικά αδύναμη, κάτι που απειλεί να περιορίσει τις εξαγωγές της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ