Σταϊκούρας στο 4o Athens Investment Forum: Οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής για την προσεχή διετία

Την πορεία ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και τους άξονες πολιτικής που θα οδηγήσουν στην επίτευξη υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο 4th Athens Investment Forum.

Στην ομιλία του στο 4th Athens Investment Forum, o κ. Σταϊκούρας επικεντρώθηκε στους στόχους οικονομικής πολιτικής που έχει θέσει η κυβέρνηση για την προσεχή διετία.

Οι στόχοι αυτοί είναι:

1. Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από το τρέχον έτος.

2. Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, από φέτος.

3. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.

4. Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντός του 2022.

5. Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023.

6. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023.

Όπως ανέφερε, για την επίτευξη των στόχων αυτών, συνεχίζεται και εντείνεται η εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής με ισχυρό μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Πολιτική που εδράζεται στους εξής πυλώνες:

1. Επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

2. Συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

3. Συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών- όπως είναι το νομοσχέδιο για τα κίνητρα για συνέργειες και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων- και περαιτέρω προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Σταικούρας Athens Investment Forum

4. Συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής. «Η χώρα διαθέτει σήμερα ταμειακά διαθέσιμα ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ, που ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

5. Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσα από (α) την ταχεία υλοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα περίμετρος επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από την πιστωτική επέκταση των τραπεζικών ιδρυμάτων, (β) τη συνέχιση της υλοποίησης του «Ηρακλή», (γ) την αξιοποίηση των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δάνεια, στα οποία θα συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας και το τραπεζικό σύστημα.

6. Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ έως το 2027.

7. Ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.

«Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ξέρουμε πού είμαστε, πού θέλουμε να πάμε και πώς θέλουμε να πάμε. Διαθέτουμε συνεκτικό σχέδιο, για να οδηγήσουμε τη χώρα σε υψηλή, διατηρήσιμη ανάπτυξη, στη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας.

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.